Hlavní obsah
Článek

Dokud byly otevřené bazény, chodil Dalimil Klapka každý den v šest ráno plavat do pražského Podolí. „Když je loni načas otevřeli, zjistil jsem, že můj styl už nemá takový švunk. Plavu jako stařec, pomalu,“ řekl Super.cz herec, jehož jméno je spojeno s dabováním Petera Falka alias poručíka Columba v kriminálním seriálu.

Pravidelné plavání mu nesmírně chybí, tak alespoň chodí nakupovat, aby jeho manželka venku neupadla. Ti dva spolu žijí neuvěřitelných 61 let, jsou už praprarodiči, díky dvěma synům, kteří se nedali na uměleckou dráhu – jeden je zemědělský inženýr a druhý matematik.

Manželé Klapkovi se seznámili v pražském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kam slečna Stanka nastoupila rok po Dalimilovi jako tajemnice uměleckého provozu. Líbila se mu, jenže nafasoval na rok vojenský mundúr. Přesto dál navštěvoval divadlo a o půvabnou brunetku se začal ucházet.

„Odbývala mě, že nemá čas, že večer chodí na němčinu,“ napodobuje tón jejího hlasu. „Tak se sejdeme v pět ráno na Výtoni u železničního mostu,“ navrhl jsem. A skutečně přišla. Šli jsme přes most na Císařskou louku. Já vytáhl knížku, protože v divadle se hrál Sen noci svatojánské, a i když jsem vojančil, ředitel oceňoval, že si přijdu občas zahrát. Ten den byla dvě představení, takže jsem chtěl, aby mi četla narážky. Imponovalo jí, že jsem nevedl milostné řeči,“ vzpomíná na začátky vztahu.

Divadlu se věnoval od dětství. Později se ukázalo, že umí skvěle imitovat hlasy slavných prvorepublikových herců – Jaroslava Vojty, Stanislava Neumanna, Vlasty Buriana, Ference Futuristy. Jezdil s tím po estrádách. Režisér českého dabingu Zdeněk Štěpán vzal několik filmových snímků, kde tito herci vystupovali a napsal k ukázkám text. „Já ho za ně namluvil, což promítali v Přelouči při udílení cen Františka Filipovského a také v televizním pořadu Úsměvy,“ řekl nám Dalimil Klapka.

Tentýž režisér shodou okolností překládal, textoval a režíroval, což dosud dělá, kultovní americký seriál Simpsonovi, který u nás začala vysílat Česká televize od ledna 1993. „A právě ty estrády mi pomohly k namlouvání rolí roztržitého dědy Abrahama Simpsona a ředitele školy Skinnera,“ vypráví dabér, který zůstal animovanému seriálu věrný, i když přešel na obrazovky Primy.

K poručíkovi Columbovi se dostal v roce 1996, po kolegovi Petru Haničincovi, který kvůli autohavárii zůstal pět týdnů v kómatu. Tehdy ho oslovila Nova, že má stejnou výšku hlasu. A zatímco Haničinec (†77) nadaboval 12 dílů, on jich má za sebou 57. „Tak trochu trpím dyslexií, proto mi dávali domů scénář i kazety a na dabování jsem chodil už připravený,“ svěřil se herec s krásným jménem.

Dědeček ze strany maminky, Svojmír Mikulík, vyznával slovanskou kulturu, tudíž pět dětí náležitě pojmenoval: první dcera Fedora, synové Dalibor a Dalimil, pak Zdislava a nejmladší Drahomíra, ta vybrala potomkovi jméno po svém bratrovi. Mimochodem – tenhle Dalimilův dědeček byl autorem české těsnopisné soustavy, kterou se píše dodnes.

Pan Klapka prožil většinu svého života na Smíchově, z toho 33 let působil v tamním Realistickém divadle. Loni ještě pravidelně účinkoval ve hře Sugar (Někdo to rád horké) v Divadle na Fidlovačce.

„Doufám, že se někdy otevřou divadla a my budeme pokračovat. Loňskou derniéru představení Pan Kaplan má třídu rád v Městských divadlech pražských nám zhatila korona. Ale mojí poslední rolí byl starý sluha Firs ve Višňovém sadu, do kterého mě obsadili po 62 letech v Disku,“ konstatuje skromně vitální herec, jehož na sociálních sítích za tuto postavu diváci velmi oceňovali.

Že je v kondici nejen umělecké, dokazuje i jeho stále platný řidičák, který si udělal v roce 1958 na vojně. Jak nám prozradil, oblíbil si dvě značky. Vlastnil asi pět trabantů, teď má už pátého opela. „Jsem věrný Německu,“ dodává se smíchem na závěr.

Reklama

Další články

Načítám