Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Alan Rickman (†69) proslul mezi kolegy svou laskavostí a spolupracovat s ním prý brali všichni jako výsadu. Svůj talent dokázal v mnoha rolích, za všechny lze zmínit alespoň filmy Smrtonosná past, Láska nebeská, Rozum a cit a v neposlední řadě ságu o Harrym Potterovi, kde ztvárnil legendárního Severuse Snapa.

Rickman byl podle herců z Harryho Pottera velmi velkorysý. Svým dětským kolegům vždy ochotně platil obědy a staral se o jejich blaho. Danielu Radcliffovi (Harry Potter) také věnoval knihu Kdo chytá v žitě, která se stala pro herce jednou z nejzásadnějších knih v životě.

Děti ho obklopovaly, kam se pohnul. Díky jeho roli se na Alana mladí fanoušci lepili, kudy chodil, a on jim byl vždy trpělivě k dispozici. Na rozdíl od jiných představitelů záporáků jej od začátku bezmezně obdivovali.

Ruperta Grinta (Ron Weasley) Rickman jednou přistihl, jak kreslí jeho karikaturu. Od profesora Snapa by si Grint v tu chvíli nejspíš vysloužil pohlavek nebo poškolu, Rickman byl však z obrázku nadšený. Nechal si ho od herce podepsat a často se jím chlubil.

Mladé kolegy měl Alan vždy v úctě a choval se k nim jako k sobě rovným, nikdy se jim ovšem nebál poradit. Matthew Lewis (Neville Longbottom) dostal prý od Rickamana nejlepší radu do života, na kterou nikdy nezapomene. I Radcliffe nebo Tom Felton (Draco Malfoy) přiznali, že bylo skvělé mít ho v útlém věku po boku a nechat se jím inspirovat.

Produkce Harryho Pottera pozvala na natáčení třetího dílu, Vězně z Azkabanu děti nemocné rakovinou. Všichni k nim byli velmi přátelští, Rickman se ovšem překonal. Vedl s dětmi dlouhé rozhovory a když se mu náctiletý Jay svěřil, že si vždy přál hrát v Harrym Potterovi, zařídil herec, aby děti dělaly kompars.

Herec se zapojil i do výroby kostýmu pro profesora Snapa. Spousta knoflíků a úzké rukávy byly jeho nápady. V průběhu let mu také kostým nemuseli měnit, jen ho trochu rozšířili, když se vrátil z dovolené v Toskánsku.

Autorka Pottera J. K. Rowling sice neodhalila Snapovu pravou tvář dopředu, ale naznačila herci, jakým směrem se bude děj vyvíjet, aby věděl, jak má s postavou pracovat. Vysvětlila mu, jaký význam mělo slovo navždy a on slíbil, že zachová její tajemství. Slib dodržel, byl velmi profesionální.

Alan Rickman by 21. února oslavil 77. narozeniny, kdyby jeho život předčasně neukončila rakovina slinivky. Nemoci podlehl v lednu 2016, krátce před svými nedožitými 70. narozeninami.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám