Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Aileen Wuornos byla americká prostitutka, která v letech 1989 a 1990 zastřelila sedm mužů, o nichž uvedla, že ji znásilnili, nebo se o to pokusili. Porota ji z šesti činů shledala vinnou, žena dostala trest smrti. 9. října 2002 byla na Floridě popravena. O rok později vznikl film Zrůda natočený na motivy jejího života, herečka Charlize Theron získala za hlavní roli vražedkyně Oscara.

Aileen se narodila sedmnáctileté matce jako druhé dítě, otce nikdy nepoznala. Když jí byly čtyři roky, matka ji a jejího bratra opustila a sourozenců se ujali prarodiče. Šťastné dětství je ale nečekalo.

Dívka velice brzy začala sexuálně žít. Nejdřív experimentovali s bratrem, později spala s kluky výměnou za dárky, cigarety, alkohol nebo drogy. Ve 14 letech otěhotněla, dle jejího tvrzení ji znásilnil starší muž ze sousedství. V roce 1971 porodila chlapce, který byl dán k adopci. V 15 ji po smrti babičky děda vyhodil z domu a začala se živit jako prostitutka.

V roce 1976 se v 19 letech provdala za 69letého podnikatele, manželství však bylo záhy anulováno.

Už na přelomu 70. a 80. let měla na kontě spoustu potíží se zákonem, především kvůli krádežím. Ozbrojená loupež v roce 1981, při níž v obchodu s potravinami ukradla 35 dolarů a dvě krabičky cigaret, ji dostala za mříže.

Po odpykání trestu si Aileen našla partnerku Tyrii, na živobytí si ale dál vydělávala prostitucí. Když zákazníků ubylo, uchýlila se žena k vraždám.

K mužům nastoupila do auta a pak je zastřelila a oloupila. Dopadena byla v lednu 1991, ke svým činům se přiznala. Údajně hlavně ze strachu, aby vina nepadla na partnerku, která o hrůzných činech neměla tušení.

Ve všech případech vražd šlo podle Wuornos o sebeobranu. „Nemá smysl mě držet naživu. Zabila bych znovu. Nenávist mnou prorostla,“ uvedla při jednom ze soudních řízení.

Snímek Zrůda měl premiéru 14 měsíců po její smrti. Filmového zpracování se dočkal také příběh dalšího sériového vraha Teda Bundyho. Hlavní roli ve filmu Zlo s lidskou tváří si zahrál Zac Efron.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám