Hlavní obsah
Článek

Starší generace zná Magdalenu Reifovou (57) jako roztomilou okatou holčičku z celé řady starších filmů. Největší pozornost na sebe upoutala v roli Blanky v rodinné komedii Páni kluci (1975), do které se zakoukal hlavní hrdina Tomáš (Michael Dymek, 58). Uličnické příběhy tří nerozlučných kamarádů inspirované romány Marka Twaina nezestárly ani po letech a často je reprízují v televizi.

Reifová při jedné příležitosti zmínila, že si tohle natáčení velmi užila: „…tam se sešla hodně výjimečná skupinka lidí,“ prohlásila. A jak na Magdalenu vzpomíná představitel Tomáše? V jednom rozhovoru prozradil, že ji znal už ze základní školy a vůbec mu nepřišlo divné, že spolu hrají ve filmu.

A i když měla v době natáčení Pánů kluků víc hereckých zkušeností než on, nepřipadala mu nijak namyšlená. S Michaelem Dymkem se Magdalena Reifová setkala i v dalších projektech, točili spolu například Tajemství proutěného košíku (1977), Leť, ptáku, leť (1978) a Indiány z Větrova (1979). „Ona byla takový souputník mojí herecké kariéry,“ svěřil se v rozhovoru Dymek.

Talentovaná dívenka natáčela od útlého věku - v TV seriálu Jana Eyrová (1972) hrála už jako devítiletá. Kromě toho se objevila i v řadě dalších filmů, mj. Jak se točí Rozmarýny, Ať žijí duchové! (1977), Brácha za všechny peníze (1978) nebo Pátek není svátek (1979).

Koně, keramika, kaktusy…

Měla nejen herecký talent, ale naučila se hrát i na kytaru a na klavír, navíc zpívala a malovala. Ale o konzervatoři původně neuvažovala, táhlo ji to ke koním. Bavila ji také keramika, fascinovaly ji rukodělné práce, a dokonce chtěla být i pěstitelkou kaktusů.

„Že si podám přihlášku na konzervatoř, bylo rozhodnuto za mě v ředitelně. Řekli mi, že když mě léta uvolňují z vyučování, tak si tam mám podat přihlášku,“ zmínila Reifová v jednom rozhovoru. Samotnou ji překvapilo, že ji vzali hned napoprvé, protože se na zkoušky ani nestihla pořádně připravit. První angažmá dostala v Divadle E. F. Buriana, po mateřské dovolené hrála mj. v Divadelní společnosti Háta.

Co má společného s Chůvou k pohledání?

Svůj výrazný hlas využila i v dabingu. Namluvila například Fran Fine ze seriálu Chůva k pohledání. K této postavě říká, že kromě protivného hlasu s ní naštěstí nemá nic společného. Na rozdíl od ní totiž děti miluje, a kromě toho má tři vlastní, zatímco seriálová Fran své děti vyvdala.

Její děti měly Majdu zakázanou

A právě práci pro nejmenší zasvětila Magdalena Reifová velkou část svého profesního života. Není snad dítěte v České republice, které by neznalo její Majdu z televizní Kouzelné školky. Zajímavé je, že když byly hereččiny vlastní děti malé, měly Majdu zakázanou. Její nejstarší dcera, které je dnes 32 let, prý dokonce jednou přišla ze školy se slovy: „Maminko, oni říkají, že jsem podobná nějaké tetě z televize.“

Osm let trápení

Magdalena Reifová vždycky působila dojmem, že má energie na rozdávání. Ve skutečnosti ji osm let trápily vážné zdravotní problémy: časté křeče, nevolnosti a mimořádná únava. Ona sama své potíže přikládala příznakům spojeným s přechodem. Pak ale během předoperačního vyšetření k jinému zákroku lékaři zjistili, že má nemocné srdce a museli jí voperovat kardiostimulátor.

Ani tato zkušenost její elán nezbrzdila a herečka dnes opět funguje jako „neřízená střela“ – točí Kouzelnou školku, které se věnuje i jako scenáristka, dabuje, píše knížky pro děti a nahrává pro ně písničky. Volno tráví nejraději na zahrádce, ale někdy také na gauči, nebo si dopřeje sklenku dobrého vína.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám