Hlavní obsah
Článek

Nedělní večer opět opanoval nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy. Druhý díl dobové kriminálky sledovalo 1,93 miliónu diváků (15+), první díl dokonce překonal dva milióny diváků a stal se nejúspěšnější seriálovou premiérou na ČT za posledních 15 let. Překonal sledovanost prvního dílu seriálu Náves v roce 2006.

Děj seriálu začíná roku 1922, kdy vznikla Velká Praha (k centru byly připojené Dejvice, Břevnov, Smíchov, Žižkov, Karlín, Nusle a další čtvrti) a hlavní hrdina, kriminalista Hynek Budík, se dočkal povýšení. Jde o trochu danajský dar, přidělen mu totiž byl právě rajón Velké Prahy, z čehož je poněkud rozčarovaný.

Hlavního hrdinu ztvárnil Jaroslav Plesl, který Budíka popisuje následovně: „Inspektor Budík přichází do Prahy z Vídně. Je tedy elegantním městským člověkem s nejlepším vychováním. Švihácký, charakterní a kultivovaný policista, s lehkou obsesí na kvalitní oblečení a čisté boty. Loajální k nové republice, ale občas vzpomínající na ‚staré dobré časy‘,“ uvedl.

„Musím se teď trochu usmívat, ale když jsem se na roli připravoval, přehrával jsem si v hlavě všechny možné detektivky té doby, nebo spíš o té době, abych se aspoň trochu přiblížil espritu těch elegantních vrchních inspektorů a detektivů, které známe z českých, ale třeba i britských detektivních filmů a seriálů,“ vyprávěl Plesl, jak hledal klíč ke své postavě.

Ústřední roli ve Zločinech Velké Prahy mu svěřil režisér Jaroslav Brabec, šlo o jejich první spolupráci. „A vlastně mě překvapilo, když mi takhle velkou roli nabídl a projevil takovou důvěru. Jsem tomu strašně rád. Byla to skvělá práce, natáčení trvalo téměř rok a za tu dobu se z nás stali blízcí přátelé,“ dodal Plesl, jemuž při práci sekundovali Jiří Langmajer (57), čerstvý absolvent DAMU Denis Šafařík, Miroslav Táborský nebo Lenka Vlasáková (51).

Reklama

Další články

Načítám