Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Robert Nesta Marley by dnes oslavil 76. narozeniny. Lze se jen domnívat, kolik hudby by ještě složil a čeho všeho dosáhl, kdyby jeho život v pouhých 36 letech předčasně nevyhasl.

Otcem krále reggae byl běloch, Angličan Narval Sinclair Marley, který na jamajských plantážích dělal dozorce. Poznal Cedellu Malcolm, když jí bylo pouhých 18, jemu skoro 60. S jejím otcem byli dobrými přáteli a Cedella se mu velmi líbila. Když otěhotněla, vzali se, ovšem krátce nato se rozešli. Bob tak vyrostl bez otce. Narval zemřel na Jamajce, když bylo jeho synovi 10 let.

Marley poznal svou budoucí ženu Ritu v 60. letech při vystoupení se svou kapelou The Wailers. Zpočátku s ní vůbec nedokázal mluvit. Dokonce jí napsal pár dopisů, přestože se vídali pravidelně v nahrávacím studiu. I ona byla zpěvačka. Vzali se, když zpěvákovi bylo 21, Ritě 19. Měli spolu tři děti, Bob také adoptoval její dvě dcery. V průběhu let měl Marley mnoho vztahů a dětí, Rita ho však nikdy neopustila.

Marley uznal za vlastní 11 dětí, tři zplodil s manželkou, Cedellu, Davida (Ziggy) a Stephena. Adoptoval také její dceru Sharon, kterou měla z předchozího manželství, a později i Stephanii, již měla s milencem. S dalšími ženami měl pak Rohana, Karen, Juliana, Ky-Maniho, Damiana a nejmladší Makedu, která se narodila 19 dní po jeho smrti. Každému z nemanželských dětí dopřál vlastní matku.

Rozdávat lásku mu sice šlo, ale na vlastní děti byl tvrdý. Příliš se s nimi nemazlil a nešetřil je ani při hrách. Sám byl velmi soutěživý a neměl rád, když děti kňouraly.

V roce 1977 si při fotbale v Paříži Marley propíchnul prst na noze. Tehdy ještě nikdo netušil, že se mu zdánlivě banální zranění stane osudným. Vůbec se totiž nehojilo a při prohlídce lékař odhalil rakovinový melanom. Mluvilo se o amputaci. Někteří tvrdili, že ji zpěvák odmítl kvůli rastafariánské víře. Další zase, že by bez palce nemohl tančit a hrát.

O tři roky později Marley zkolaboval v newyorském Central Parku při joggingu s kamarádem. Měl záchvat, ale jako zázrakem se z něj sám vzpamatoval, a dokonce odešel po svých. Návštěva lékaře odhalila četné metastáze. Marley byl otřesen a v září tohoto roku odehrál svůj poslední koncert v Pittsburghu.

Byl ovšem odhodlaný rakovinu porazit, podstoupil chemoterapii a přišel o své pověstné dredy. Na léčbu už ale bylo pozdě. Zkoušel sice ještě štěstí s evropskými lékaři, holistickými specialisty, ale ani ti nedokázali zázraky.

Marley zemřel 11. května 1981, pohřeb se konal o deset dní později na rodné Jamajce. Obřadu se účastnilo na 6000 lidí a další tisíce přihlížely zpovzdálí, když zpěváka ukládali do hrobu v bronzové rakvi.

Pohřbili ho s fotbalovým míčem, jeho kytarou, prstenem, který dostal od etiopského prince, biblí a rostlinou marihuany.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám