Hlavní obsah
Článek

Modelka Romana Pavelková (39) sama domácím násilím prošla, a proto založila nadační fond, který bojuje za zdravé vztahy a šťastné rodiny. "Snažíme se pomáhat týraným osobám, hlavně ženám a dětem. Aktuálně se zaměřujeme hlavně na osvětu, protože nemám na to, abych mohla ty lidi finančně zaštítit, ale můžu jim poradit," vysvětlovala Super.cz Romana, která se fondu věnuje ve svém volném čase.

V době pandemie je podle ní situace v rodinách mnohem horší. "Ženy mi často píší, snažím se jim poradit, co mají dělat. Tahle doba je v tomhle směru dost nešťastná, protože lidi jsou doma spolu zavření a to násilí a nenávist toho tyrana vygraduje. Podle zkušeností z branže ženy volají daleko víc na linku bezpečí, je i víc oznámení na policii, řekla nám Romana.

"Je to fakt hrozné, špatně se to řeší. Ženy nemají kam jít, mají děti, mají strach, většinou jim chybí i finanční prostředky, ale i když je mají, tak už jsou psychicky tak fixované na toho tyrana, že se od něj nedokáží pořádně odpoutat," míní.

Problém je i s azylovými domy, protože je v nich současné době minimálně volných míst. "Prakticky žádná nejsou, a bohužel to není byznys, který by někoho oslovoval. Kdyby takových domovů bylo víc, určitě se obsadí. Je větší poptávka než nabídka. Některé azylové domy mají povinně krizová lůžka, pak jsou ještě specializovaná krizová centra, kde taková lůžka jsou pro ženy, které potřebují okamžitě s dítětem někam odejít," upřesnila Pavelková.

Složité je i ženám pomoci se k odchodu odhodlat. "Když ty ženy nebudou chtít, nikdo jim nepomůže. Samy si musejí v hlavě říct, že to ukončí a chtějí jít dál. Pak tady pomoc je, máme kam sáhnout. Můžeme zavolat do intervenčního centra, můžeme spolupracovat s policií, jsou tady právníci a psychologové, které ty ženy nemusejí platit. Moje rada je odejít, zvlášť když v tom jsou děti, protože ty strašně trpí a přebírají si vzorec chování. Stanou se z nich buď oběti, nebo agresoři," myslí si Romana.

Kromě nadace se Pavelková stále věnuje své agentuře zaměřené na PR, marketing a produkci. "Trh se hodně se mění, plno věcí se zaměřuje na sociální sítě, musím se dovzdělávat, učit se nové věci. Ale baví mě to, není to fádní a nemáte každý den tu samou práci," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám