Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jméno Věra Nerušilová vám možná nic neřekne, ale když se řekne „Kočka ze Záběhlic“, určitě budete mít ihned jasno. Interpretkou písně, kterou všichni známe z filmu Smrt černého krále (1971), byla právě tato zpěvačka s jedinečným a velice snadno zapamatovatelným hlasem.

A ten její má opravdu grády. Věra Nerušilová (85) se pyšní kontraaltem, což je nejhlubší ženský hlas. Zpívá jím hlavně šansony, židovské písně a také již zmíněnou kultovní píseň, kterou po ní publikum stále vyžaduje. Narodila se 21. dubna ve Zlíně, ale dětství prožila v Třebíči.

V rozhovoru pro Třebíčský deník prozradila, že od dvanácti let vystupovala se svou starší sestrou jako Duo sester Soudkových (tak zní její rodné příjmení), a když dorostla jejich nejmladší sestra, přišlo na svět Trio. Nikdy ji ale nenapadlo, že by se jednou mohla vydat na profesionální dráhu.

Vzali ji hned napoprvé

V roce 1954 se na radu známých vypravila do Prahy na konkurz do Čs. státního souboru písní a tanců. Když pak ale na chodbě Domu železničářů spatřila davy uchazečů, chtěla utéct. Pak si dodala odvahy: „…a já jsem před porotou zazpívala svým silným hlasem své tři neurovnané oktávy. Stala jsem se profesionální zpěvačkou s nástupním platem 740 Kč,“ uvedla v rozhovoru.

V souboru poznala manžela

Se souborem projezdila velkou část světa a seznámila se v něm i se svým budoucím manželem, tanečníkem Zdeňkem Nerušilem. „Když jsme se vzali, nikdo nevěřil, že nám to vydrží 23 let, než Zdeněk zemřel na infarkt myokardu. Byl nejen mým manželem a kamarádem, ale i dramaturgem a textařem,“ zmínila dále zpěvačka, která od roku 1960 vystupovala v dívčí vokální pěvecké skupině Inkognito kvartet.

Soubor zpíval velice pestrý repertoár – od folklórních písní přes černošské a swingové až po trampské. I když se v něm za dobu existence zpěvačky různě prostřídaly, jejich hlasy vždycky krásně ladily a byla radost je poslouchat.

Nešahej frajerům na tělo

S hříšnými lidmi města pražského se setkala už v roce 1969 při natáčení stejnojmenného seriálu. Někdo z jeho tvůrců ji slyšel zpívat v pořadu Všichni moji dědové, který byl složený ze staropražských písniček. Zpěvaččin výrazný hlas zaujal, a tak ji pozvali, aby do epizody Kaprova smrt natočila nezapomenutelnou píseň Nešahej frajerům na tělo.

A dva roky poté přišla Kočka ze Záběhlic v celovečerním filmu s panem radou Vacátkem. „…zahrála jsem si tam takovou šufťandu s housličkami s panem Kemrem,“ zavzpomínala dále v rozhovoru.

Za normálních, tj. necovidových dob Věra Nerušilová koncertovala v různých pražských i mimopražských klubech. Dlouhou dobu jsme se s ní mohli setkávat také v divadle ABC, kde hostovala v představení Pan Kaplan má třídu rád, hrála rovněž v divadlech Na Fidlovačce a U Hasičů.

Navždy Kočkou ze Záběhlic

Zpěvačka má skvělý vztah s dcerou Bárou a volný čas tráví ráda na chalupě v Jizerských horách, kde se hrabe v zemi, a k tomu se pořád učí i nové písničky. Přitom sama dobře ví, že už navždy zůstane Kočkou ze Záběhlic: „Nerušilová, to nikomu nic neřekne. Řekne se Kočka ze Záběhlic anebo ta vysoká černá z toho Inkognita, a tím pádem se lidem zjevím. Ale hlavně teda mám štěstí, že mě poznají podle hlasu,“ řekla o sobě zpěvačka v rozhlasovém Tandemu Jana Rosáka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám