Hlavní obsah
Článek

Ladislav Mrkvička (†81), který v neděli náhle zemřel, si naposledy zahrál ve filmu Staříci. V tandemu s Jiřím Schmitzerem ztvárnili bývalé politické vězně v seniorském věku, kteří chtějí vypátrat a zabít komunistického prokurátora z padesátých let, jenž nebyl za své činy nikdy potrestán.

Snímek Martina Duška a Ondřeje Provazníka slavil úspěch. Mrkvička i Schmitzer za své role získali Českého lva. Mrkvička se potýkal s Parkinsonovou chorobou a zdravotní problémy mu roku 2019 znemožnily účast na uvedení filmu na Karlovarském filmovém festivalu.

Další uvedení snímku si ale ujít nenechal a nechyběl ani na slavnostním předávání Thálií, kde mu byla udělena cena za celoživotní dílo v oboru činohra. A tam si ze své nemoci uměl udělat legraci. „Mám strašnou trému a mám Parkinsona,“ zahájil tehdy svou děkovnou řeč a dočkal se zasloužených ovací.

Mrkvička byl od roku 1977 do roku 1990 členem souboru Divadla Na zábradlí. Poté působil na prknech činohry Národního divadla, kde ztvárnil desítky charakterních i komických rolí. Diváci si ho pamatují také z filmů a seriálů Hotel pro cizince, Romeo, Julie a tma, Atentát, Dostih, Panoptikum města pražského, Třicet případů majora Zemana, Dobrá Voda, Dobrodružství kriminalistiky či nověji Policie Modrava.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám