Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zemřel herec Ladislav Mrkvička. Bylo mu 81 let. „V neděli v pozdních hodinách nás náhle opustil emeritní člen Činohry Národního divadla Ladislav Mrkvička. Čest jeho památce!“ informovalo o smutné události Národní divadlo.

Mrkvička zářil ve filmech Hotel pro cizince, Romeo, Julie a tma, Atentát, Dostih či v seriálech Panoptikum města pražského, Třicet případů majora Zemana, Dobrá Voda, Dobrodružství kriminalistiky a Policie Modrava. Naposledy se Mrkvička objevil po boku Jiřího Schmitzera v roli mstícího se protikomunistického odbojáře ve filmu Staříci, za který byl oceněn Českým lvem. V roce 2019 získal cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Od roku 1977 do roku 1990 byl členem souboru Divadla Na zábradlí. Poté působil na prknech činohry Národního divadla, kde ztvárnil desítky charakterních i komických rolí. Byl to také vynikající dabér. Jeho hlasem promlouval Antonio Cantafora jako Matouš v komedii Šimon a Matouš nebo Jean Paul Belmondo jako Sam Lion v Cestě zhýčkaného dítěte.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám