Hlavní obsah
Článek

Letos uplynulo 100 let od narození slavného českého herce Jiřího Sováka. Na svět přišel 27. prosince 1920 jako Jiří Schmitzer. Jméno si ještě jako mladý kluk, v 19 letech, změnil na protest proti německé okupaci.

Umělecké vlohy se u něj projevovaly už v dětství. Pod vlivem otce, jenž byl hospodským, se sice nejdříve učil číšníkem, později se ale dal na studium herectví na konzervatoři. Začínal jako ochotník, do prvního velkého angažmá v Horáckém divadle nastoupil v roce 1943, od roku 1947 působil v divadle E. F. Buriana D 34, později přešel do Divadla na Vinohradech a následně do Národního divadla.

Sovák má na kontě mnoho dramatických jevištních rolí, diváci jej však znají především z jeho filmové a seriálové tvorby.

Komedie Světáci, Pane, vy jste vdova!, Marečku, podejte mi pero!, Což takhle dát si špenát, Ať žijí duchové! nebo Šest medvědů s Cibulkou i seriály Byli jednou dva písaři či Chalupáři se dodnes těší mimořádné divácké přízni, i díky Sovákovi a jeho hereckému umu a komediálnímu talentu. Ne nadarmo mu kolegové přezdívali „král fóru“.

Štěstí a rodinnou pohodu našel Sovák se třetí manželkou Annou. S mužem, kterého prý dokázalo rozčílit kde co, se nenudila. Říkala mu „líbezný cholerik“, protože se prý nakonec uměl sám sobě zasmát. Jeho syn, herec a písničkář Jiří Schmitzer, se narodil do prvního manželství.

Volný čas Jiří Sovák rád trávil na chalupě v Posázaví, která se mu nakonec stala osudnou. Uklouzl ve venkovní sprše a zlomil si krček stehenní kosti. Musel do nemocnice na operaci, po které bohužel nastaly komplikace. Zemřel 6. září 2000.

Reklama

Další články

Načítám