Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejen pamětníci se jistě rádi podívají na rodinnou klasiku z roku 1979, která vypráví příběh o dvou klukovských partách a jejich věčných šarvátkách. Indiáni, což jsou chovanci dětského domova v malé pohraniční obci Větrov, vedou nesmiřitelnou válku s místními kluky zvanými Šímáci. Jak jejich zarputilé soupeření dopadne? Podaří se jim někdy zakopat válečnou sekeru? To se dozvíte 22. prosince na Televizi Seznam.

Příběh o Indiánech z Větrova napsala spisovatelka Markéta Zinnerová, která jako scenáristka spolupracovala i na filmové verzi své knihy. Režie se ujal tehdy 36letý Július Matula, který krátce předtím debutoval snímkem Řeknem si to příští léto (1977). V jeho pozdější filmografii najdeme i další snímky určené dětem, on sám ale k tomuto typu tvorby nikdy programově nesměřoval.

Matula zřejmě nechtěl experimentovat s naprostými neherci, a tak do Indiánů z Větrova vybral vesměs děti s předchozími hereckými zkušenostmi. Díky tomu se v něm setkáme mj. s Michaelem Dymkem (Přemek) a Magdalenou Reifovou (Zuzana), kteří si čtyři roky předtím zahráli společně v oblíbeném dětském filmu Páni kluci.

Dymka svět filmu nezlákal

Právě Páni kluci se postarali o Dymkovou obrovskou popularitu. Na svou roli uličníka Tomáše se tehdy ani neúčastnil konkurzu. Vybrali si ho sami filmaři, kteří hledali pohybově nadané kluky, a on chodil na základní školu se sportovním zaměřením.

Michael Dymek si pak zahrál ještě v pár filmech, ale nastálo se herectví věnovat nechtěl. Vadila mu především ztráta soukromí. Vystudoval sice konzervatoř, ale dal přednost tanci. Nějaký čas žil v Německu. Po návratu do Česka byl jednatelem a manažerem německé distribuční společnosti, nyní působí v oblasti projektového managementu. Je dlouholetým členem tanečního divadla BUFO.

Při natáčení Indiánů z Větrova měl možnost si opět zahrát po boku Josefa Somra, což bylo podle jeho slov „prima“. Když se na roli Přemka připravoval, žil nějaký čas v rodině majitele psa Ranka, který ve filmu hraje také důležitou roli. Se čtyřnohým parťákem se musel Dymek trochu sžít. Proto se účastnil i jeho výcviku, aby poznal, co všechno obnáší.

„Majda“ se věnuje dětskému publiku

Oproti Michaelu Dymkovi byla Magdalena Reifová už ostřílenou hereckou hvězdou. První větší příležitost dostala ještě jako devítiletá v seriálu Jana Eyrová (1972) a její filmografie se utěšeně rozrůstala po celé dětství a dospívání. Mohli jsme ji vidět v řadě snímků a seriálů, například Tajemství proutěného košíku (1977), Jak se točí Rozmarýny (1977), Brácha za všechny peníze (1978), Pátek není svátek (1979) či V podstatě jsme normální (1981).

Reifovou zná dobře i dnešní dětské publikum, je totiž jednou z tváří pořadu ČT Kouzelná školka. Jinak se věnuje dabingu a zpěvu a baví ji zahradničení.

Kam se filmaři rádi vracejí

Indiáni z Větrova se točili mj. v Pavlově na Břeclavsku. Tato vinařská vesnička je mezi filmaři oblíbená, vzniklo tu i několik dalších snímků a seriálů, například Velká samota (1959), Náš dědek Josef (1976), Třetí skoba pro kocoura (1983), My holky z městečka (1986), Četnické humoresky (1997) nebo Vinaři (2014).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám