Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

I o letošních svátcích se můžeme těšit na oblíbenou pohádku O statečném kováři. V hlavní roli uvidíme sympatického Pavla Kříže (59), který se coby mladý kovářský učedník Mikeš jednoho dne rozhodne, že vyrazí do světa na zkušenou.

Cestou se spřátelí se dvěma mladými siláky, mlynářským pomocníkem Matějem (Jiří Knot, 71) a pacholkem Ondrou (Ján Króner, 64). Jenže ti nemají zdaleka tak dobré srdce jako hlavní hrdina, navíc jsou líní jak vši a zajímá je hlavně cinkot zlaťáků. Když se dovědí o třech krásných princeznách, které unesl zlý Černý král (Petr Čepek, †54), Mikeš oba lenochy přesvědčí, aby se vydali ztracené královské dcery hledat.

Bolestivý doskok

Pavel Kříž má na natáčení poněkud bolestivou vzpomínku. Při scéně, ve které v království Černého krále vyskočil z okna, si totiž při dopadu na zem vymkl kotník.

Pokud jste to zažili, jistě víte, že to je značně nepříjemné zranění. Filmaři proto museli povolat dubléra – a tím nebyl nikdo jiný než Ondřej Vetchý (58), který je dnes jednou z nejvýraznějších osobností naší herecké scény.

Sejde z očí…

Nejmladší princeznu zakletou do staré babizny ztvárnila v pohádce Martina Bezoušková (59). Tato nádherná a talentovaná herečka měla všechny předpoklady pro to, aby se stala jednou z velkých hvězd stříbrného plátna. Dnes ji ale vídáme jen sporadicky. Svého času dala totiž přednost rodině a výchově dětí. Myslela sice, že se po mateřské dovolené k herectví vrátí, ale sama konstatovala, že „sejde z očí, sejde z mysli“.

S Martinou Bezouškovou se tak nyní setkáváme jen občas v menších úlohách. Objevila se například v seriálech Případy 1. oddělení (2014) nebo Modrý kód (2017). Dnes je z ní především pedagožka - přednáší mj. na DAMU.

Kdo namluvil Skřeta?

Statečného kováře začal režírovat Zdeněk Zydroň, ale pak ho nahradil Petr Švéda (76), který se věnoval hlavně dabingové režii. I proto se při natáčení hodně spoléhal na osvědčené hlasy herců, s nimiž často spolupracoval. Skřetovi v liščím kožichu, kterého hrál Jiří Krytinář (†68), tak propůjčila hlas Vlasta Fabianová (†78), a slovenského herce Jána Krónera namluvil česky Svatopluk Skopal (69).

Krásné moravské scenérie

Točilo se na Moravě. Království Černého krále byste našli ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Větrný mlýn, který roztáčel Matěj, stojí na kopci nad obcí Kuželov u Strážnice. Mikešova vesnička je ve strážnickém skanzenu. Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa, se jmenuje Sirotčí hrádek a najdete ho nad obcí Klentnice u Mikulova.

A hrad, ze kterého se ztratily princezny, je Buchlov. Tento hrad je nejvýraznější dominantou moravského Slovácka a zároveň i ukázkovou ilustrací přeměny strohého gotického hradu v pohodlné renesanční panské sídlo.

Reklama

Další články

Načítám