Hlavní obsah
Článek

Spisovatelka a také učitelka na mezinárodní škole ve Spojených arabských emirátech Blanka Solařová Calibaba přijela do Česka představit svoji novou knihu Miss Blanka, 3.A a zároveň nám prozradila, že zřejmě jako první Češka byla naočkovaná čínskou vakcínou proti Covidu-19. "Nevěším se hlavou dolů jako netopýr ani mi nesešikměly oči," řekla Super.cz.

"Ve škole, kde učím, nám nabídli očkování 3. fáze vakcíny Sinopharm, tak jsem to hned přijala. Měla jsem už dvě dávky a nepozoruju žádné vedlejší účinky. Teď už bych měla být imunní," vysvětlila, že byla součástí projektu testování očkovací látky.

"Spojené arabské emiráty měly smlouvu s Čínou, že se tam bude vakcína zkoušet, protože tam žije spousta různých národností, tak aby měli statistické podklady. Začali s tím už v září," upřesnila.

"Šejk Mohamed, vládce emirátu Dubaj, se nechal sám naočkovat jako první, aby šel příkladem a lidi se toho nebáli. Očkování bylo úplně normální jako vakcína proti chřipce," míní. Popsala také, jak to v Dubaji vypadalo během lockdownu. "Nemohli jsme chodit nikam, po rozvolnění pak šlo chodit už na pláž, musely být rozestupy a vleže jsme mohli být bez roušek," popisovala.

Teď už je to ale prý v zemi téměř v pořádku. "Teď učím smíšenou metodou, kdy mám deset dětí ve třídě a patnáct je doma u počítače. Jinak už je všechno otevřené i díky tomu, že tam zavedli opravdu drsné příkazy, které se musely dodržovat pod hodně vysokými pokutami.Všichni poslouchali, nikdo se proti vládě nebouřil, protože jinak by se mohli vrátit zpátky domů, osmdesát procent obyvatel je tam na práci. Díky tomu začaly případy klesat, očkovat se začalo celoplošně a opatření pomalu odpadají," upřesnila s tím, že musela sama absolvovat už asi padesát testů na Covid-19.

Blanka v Dubaji a posléze v Abú Dabí prožila celou první část pandemie. Právě ze zkušeností, jak to tam probíhalo ve školství, vychází i její třetí kniha Miss Blanka, 3.A.

"Svým způsobem to bylo podobné jako v Česku, když jsme museli ze dne na den přejít na online výuku. Pojala jsem to formou deníku. Ovšem na rozdíl od našich dětí mají ty dubajské, protože učím hlavně ty z bohatších rodin, z valné části filipínské služky, které jim pod stolem napovídaly. A podle toho, jak chytré služky byly, tak vyšly i známky na vysvědčení," smála se.

Reklama

Další články

Načítám