Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Královna Alžběta II. (†96) je celoživotní vášnivou jezdkyní a milované vyjížďky na koních si neodepře ani v pokročilém věku.

Nevyráží sama. Muž, který ji doprovází, je vrchní podkoní Terry Pendry. Ve službách královské rodiny je už desítky let.

Koně královna miluje odmalička, vyjížďky si dopřává především ve windsorských zahradách. Zajímavostí je, že panovnice jezdí bez helmy, na hlavě mívá šátek. Údajně proto, že přilba by jí rozcuchala účes. Svým sloužícím prý také svěřila, že ke stáru už nerada jezdí v dešti. „Nerada bych zmokla a nastydla,“ uvedla.

Věku královna uzpůsobila také délku projížděk - nevyráží na dlouho, někdy jen na 15 minut, a také jejich cíl, zdržuje se převážně kolem domu, v tomto případě hradu Windsor.

Královninu zdatnost obdivují mnozí včetně její snachy, vévodkyně Camilly, která se nechala slyšet, že nezná žádného jiného devadesátníka, který by, stejně jako královna, aktivně jezdil na koni.

Lásku ke koním a jezdectví po Alžbětě II. zdědila také dcera Anne, jež je rovněž výbornou jezdkyní, a v rodinné tradici pokračuje i královnina vnučka, dcera Anne Zara. Jako členka britského reprezentačního družstva dokonce získala v roce 2012 stříbrnou olympijskou medaili.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám