Hlavní obsah
Článek

Na stříbrném plátně se poprvé objevila v roce 1959 v dramatu Život pro Jana Kašpara. Od té doby jsme Janu Drbohlavovou (22. 11. 1940 – 27. 10. 2019) mohli vidět v řadě celovečerních a televizních filmů, například v Zapomenutém čertovi (1964), Aférách mé ženy (1972), v rodinném snímku Terezu bych kvůli žádné neopustil (1976) či v komedii Líbáš jako ďábel (2012).

Herečka, která si zahrála také v řadě seriálů od Arabely (1980) přes Povídky malostranské (1984) po Vyprávěj (2009), byla rovněž skvělou dabérkou - jejím hlasem k nám promlouvají Nšo-či z německých filmových mayovek i profesorka McGonagallová ze série o Harrym Potterovi.

Role, která zastínila všechny ostatní

Nicméně její nejslavnější rolí zůstane už navždy zubatá učitelka Pešková z Dívky na koštěti (1971). Protézu jí tehdy vyrobili rekvizitáři na míru a vy si určitě vybavíte scénu, ve které jí kolegové doporučují, aby hlodala, čímž zabrání dalšímu růstu zubů. Při natáčení ale herečku ani ve snu nenapadlo, že diváci si ji budou s králičím předkusem spojovat až do konce života.

„Vidíte, co takové zuby dokážou? Koho by tehdy napadlo, že vstoupí do povědomí lidí?“ prohlásila při jedné příležitosti s tím, že se se situací už dávno smířila. „Možná mi ta učitelka zastínila všechny ostatní role, ale doteď mě strašně těší, že se film lidem tak líbí,“ dodala.

Mimochodem, Drbohlavová čekala v době natáčení Dívky na koštěti svého jediného syna Jana, kterého měla s kolegou Ladislavem Županičem (77). Jejich manželství se sice později rozpadlo, ale nerozešli se ve zlém. Ani po rozvodu neměli problém hrát před kamerou manželský pár, sešli se například v seriálu Arabela.

Škola plná zvučných jmen

Herečka měla ke kumštu blízko už odmalička. Její otec byl známý divadelní fotograf Karel Drbohlav, a tak není divu, že i ji zlákala „prkna, která znamenají svět“. O jejím mimořádném talentu svědčí nejen to, že se na DAMU dostala hned napoprvé, ale také skutečnost, že ještě během studia dostala nabídku hostovat v Národním divadle.

Jedním z jejích profesorů na škole byl Miloš Nedbal (†76) a měla zde i řadu hvězdných spolužáků: Josefa Abrháma (80), Petra Čepka (†54), Ladislava Mrkvičku (81), Václava Sloupa (†78), Marii Málkovou (79) nebo Jaroslavu Tvrzníkovou (80).

Během kariéry prošla Jana Drbohlavová řadou scén, diváci ji mohli vídat mj. v Hudebním divadle v Nuslích (dnes Divadlo na Fidlovačce) nebo v Městských divadlech pražských.

Ani bratr, ani syn

Občas se objevují spekulace, že herečka byla spřízněná s kolegou Jaroslavem Drbohlavem (†38), kterého si určitě pamatujete jako jednoho z princových kumpánů v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973). Šlo ale jen o shodu jmen.

Smutný podzim života

Herečka, která by v těchto dnech oslavila osmdesátku, nás opustila před rokem. Na sklonku života ji trápilo velké množství zdravotních problémů, a tak byl pro ni odchod do hereckého nebe vysvobozením.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám