Hlavní obsah
Článek

Poslední výstava Jana Saudka (88) není rozhodně pozoruhodná jen proto, že se koná v bývalém vězení, konkrétně v historické budově Caraffovy věznice v Prešově.

Zajímavé na ní je bezpochyby to, že zde diváci mohou vidět čtyři desítky děl slavného českého fotografa, která nejsou kolorovaná, jak jsme u něj zvyklí, tentokrát se jedná o výběr převážně černobílých děl.

Zároveň je unikátní, že výstavní série LIFE je zaměřena na témata rodiny, která samotného autora fascinovala od momentu, kdy v 60. letech listoval katalog "Family of Man" a sám se rozhodl takovou sérii nafotit. Pětaosmdesátiletá legenda světové fotografie zde ukazuje portréty obou rodičů i záznam narození syna Davida.

Málokdo ví, že Saudek, jako poloviční žid, byl během války spolu s bratrem umístěn do sběrného tábora ve Slezsku. „Silným momentem výstavy LIFE je právě lokace. Uprostřed Galerie Caraffka se nachází otvor, kam židé během války vstupovali do kamenného úkrytu. Tento historický fakt jsme se rozhodli podtrhnout i světelným designem, který na tento úkryt diváky upozorňuje,“ vysvětluje producent a kurátor výstavy Milosh Harajda.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám