Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hned dvě výročí slaví letos na podzim režisér Juraj Jakubisko. Je to pětatřicet let, co natočil svůj legendární snímek Perinbaba a stejný počet let trvá i jeho manželství s Deanou Horváthovou Jakubiskovou. Pár u této příležitosti zavzpomínal nejen na jejich první setkání.

"Deana chodila do dabingu na Kolibu, vídával jsem ji chodit pod okna střižny, když jsem stříhal film Postav dům, zasaď strom. Znal jsem ji jako vynikající herečku Národního divadla, ale ona mě neznala. Vzpomínám si, jak moc mě zaujala. Byla nepřehlédnutelná. Vypadala jako španělská Infanta, nosila totiž klobouky. Občas jsem jí zamával, ona ze slušnosti zamávala zpátky. Když jsme se náhodně osobně setkali, zeptala se mě, jestli se jí bojím. Vtipně jsem jí na to odpověděl, že bych s ní šel i do pekla. A tak jsem v tom pekle už 35 let," smál se režisér.

"Ale pohledy se nám setkaly ještě předtím. Přišla jsem si na Kolibu do ateliéru pro fotografie k autogramiádě. Končila jsem herectví, hostovala jsem v Národním divadle a s Majkou Macákovou nás poslali na filmový festival do Karlových Varů. V koutě stál Juraj a dlouho se na mě upřeně díval. Dodnes si ten pohled pamatuji. Pozdravil a zničehonic odešel. Zeptala jsem se Zuzky Mináčové, kdo to byl. Byla překvapená, že ho neznám. Odpověděla mi, že je to Juraj Jakubisko, na což jsem ze žertu řekla: Aha, ten netočící režisér," doplnila ho manželka.

Svého času navzájem o sobě tvrdili, že jsou velmi výbušné povahy a jejich svazku přátelé dávali jen pár měsíců. "Výbušnost je přirozená vlastnost každé tvůrčí osobnosti. Byla oboustranná. Ani mně, ani Deaně nevadila. I přesto, že jsem objevil rozdílnost našich povah, nechtěl jsem svým přátelům dát za pravdu. Rozhodl jsem se, že ve vztahu vydržím celý rok. Jenže jaksi jsem při své práci na toto předsevzetí zapomněl. Když jsem si na to vzpomněl, bylo už pozdě. Byl jsem zamilovaný více než na začátku," vysvětloval Jakubisko.

"Manželství nás oba poznamenalo. Na začátku byla Deana vážnější, zásadová, pořádkumilovná, zodpovědná. Já jsem byl ten bohém, který rozsvěcel světla po celém domě, ale už nezhasínal. Otvíral dveře, ale nezavíral je za sebou. Po letech vzájemného soužití jsme se povahově promíchali. Za Deankou nyní zhasínám světlo a zavírám dveře já," pokračoval.

"Nejkrásnější změna ale je, že jednoho dne přestanete být dva a je s vámi človíček, který vás potřebuje, který vám oběma určuje váš čas na sebe, na práci, na lásku, prostě na život. A všechno je jinak," dodala Deana, s níž má Jakubisko syna Jorika. Z prvního manželství má režisér dceru Janette.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám