Hlavní obsah
Článek

Oscarový režisér Jiří Menzel (†82) zemřel již před čtrnácti dny, i po smrti ale síla jeho odkazu dokáže rozdávat radost. Jen před pár dny se díky poctě jeho umění podařilo získat vysokou peněžní částku na dobrou věc.

Pomoc potřebným zajistil portrét Jiřího Menzela s pověstným razítkem z Ostře sledovaných vlaků, dílo je v populárním pop artu.

„Filmy Jiřího Menzela miluju už od dětství, mají neopakovatelnou poetiku. Nikdo jiný takový už se nenarodí. Moc si ho vážím a tak mě napadlo, že bych jako poctu jemu mohl udělat portrét ve spojitosti s jeho oscarovým filmem,“ vysvětlil Super.cz autor díla Josef Rataj, jehož dědečkem byl akademický malíř Josef Jícha.

„Obraz se tak zalíbil majiteli jedné české franšízy s pizzami, že za něj zaplatil sto tisíc, které hned putovaly nemocným dětem, jimž pomáhá nadace Dlaň v dlani Jakuba Mohameda Aliho. A říkal, že když bude vdova, paní Olga Menzelová, chtít, rád se ho v její prospěch vzdá,“ říká malíř a performer, který se popartovým uměním zabývá už patnáct let.

„Oslovily mě obrazy Andyho Warhola a taky pulzující Las Vegas nebo Los Angeles, kde jsem začínal. Na pop artu se mi líbí, že kombinuje streetart, hudbu sedmdesátek a také každodenní dění okolo nás, včetně politiky, když na to přijde. Je to kýč, ale pořád je líbivý a má myšlenku. Můžu do toho dát neonové barvy a humor,“ prozradil umělec.

Svá díla ukáže například na výstavě, která se koná od devátého října v Galerii 1 v Českých Budějovicích.

„Velkým fenoménem při první vlně koronaviru byly i mé popartové roušky s Bartem Simpsonem, Mickey Mousem a podobně. Byl jsem rád, že jsem v době krize mohl takhle pomoci potřebným,“ dodal muž.

Často portrétuje i známé české umělce včetně Karla Gotta, Martiny Pártlové, Agáty Hanychové a mnoho dalších, některé si můžete prohlédnout v galerii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám