Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na normalizační popové scéně zářili Petr Sepéši (†25) a Iveta Bartošová (†48) pouhé dva roky, přesto si stačili získat velké množství příznivců. Mladí je zbožňovali a nebyl snad dívčí pokojíček, ve kterém by nevisel jejich plakát.

Líbili se i maminkám a babičkám, které si přály mít takové děti a vnoučata. Z jejich duetů Knoflíky lásky, Červenám, Medové dny nebo Blázni tenisoví se staly hity a z pěveckého dua megahvězdy první velikosti.

Sepéši s Bartošovou tvořili nejen profesionální pár, ale zajiskřilo to mezi nimi i v soukromí. Škoda, že tehdy neexistoval bulvární tisk, jistě by bylo o čem psát. Říká se, že Sepéši se brzy odmiloval a užíval si přízně dalších slečen, ale navenek nebylo nic znát. Bartošová o něm později mluvila jako o své první velké lásce a přiznala, že s ním přišla o panenství.

Osudové setkání v Jihlavě

Kdo ví, kterým směrem by se Sepéšiho kariéra ubírala dál, kdyby mu osud dopřál delší žití. Zpěvák se narodil 23. dubna 1960 ve slovenském Brezně, ale většinu svého krátkého života prožil v západočeské Aši.

Pamětníci vzpomínají, že k muzice ho přivedl mladý učitel hudební výchovy na druhém stupni základní školy, který v něm rozpoznal talent. Sepéši se naučil hrát na kytaru a začal psát vlastní písničky. Na konzervatoř ho sice nepřijali, ale nenechal se tím zlomit. Vyučil se a pracoval jako mechanik textilních strojů ve firmě Tosta, ale šel dál za svým hudebním snem.

V Aši založil kapelu Apendix a snažil se prorazit na písňových soutěžích. V roce 1983 se na Mladé písni Jihlava seznámil s Ivetou Bartošovou, všiml si jich skladatel Pavel Vaculík a na jejich společný, byť velmi krátký úspěch bylo zaděláno.

Jeho city rychle ochladly

S Ivetou Bartošovou jim to ladilo nejen zpěvem, ale i vzhledově. Není divu, že se okamžitě stali miláčky davů. Jejich písničky byly úspěšné i proto, že je na počátku vztahu pojily silné city – zněly, jako by je zpíval skutečně zamilovaný pár.

Přestěhovali se společně do Prahy, ale Sepéši se od Bartošové citově brzy odpoutal. Považoval ji spíš za svou sestru, se kterou pracuje a musí se o ni postarat, ale jinak si vesele randil se svými obdivovatelkami.

Červená svítila moc dlouho

V roce 1985 se vrátili ze zahraničního turné, a protože Bartošová onemocněla, Sepéši využil neplánované volno k výletu za rodinou. Sedl do auta, cestou objel nejrůznější kamarády a navečer se vydal z Františkových Lázní do Aše.

Osudným se mu stal chráněný železniční přejezd na trase. Těžko říct, co se mu tehdy opravdu honilo hlavou, podle všeho se mu zdálo, že červená svítí příliš dlouho a rozhodl se, že to riskne a prokličkuje mezi staženými závorami.

Přijíždějící vlak, který ho zachytil, ho vláčel několik metrů a mladý zpěvák neměl šanci přežít. Pohřbu, který následoval, se v Aši účastnilo několik tisíců lidí. V davu se nacházela i jeho ctitelka, která s ním čekala dítě. Sepéši se tak nikdy nedozvěděl, že se mu narodil syn. I společné album s Bartošovou Knoflíky lásky vyšlo až po jeho smrti. 29. července od ní uplyne 35 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám