Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnes je to na den přesně devět let, co Amy Winehouse (†27) prohrála svůj boj se závislostí na alkoholu a drogách. Svět se tak až příliš brzy musel rozloučit s jednou z nejtalentovanějších a nejúspěšnějších zpěvaček Británie s ikonickým hlasem.

Její balady se hrají i roky po její smrti, ale Amy sama nechtěla být zpěvačkou. Přála si být servírkou na kolečkových bruslích a vést jednoduchý život. V deseti letech založila židovskou rapovou skupinu Sweet'n'Sour se svou nejlepší kamarádkou, ale jejím největším vzorem byla babička Cynthia, kabaretní zpěvačka. Amy muziku a zpěv milovala, ale z vystupování měla respekt. Byla totiž poměrně plachá a stydlivá.

Když si v roce 2008 odnesla hned pět cen Grammy, byla pravděpodobně na vrcholu své kariéry. Ústřední single Rehab z její desky Back to Black přitom vznikl čistě náhodou a původně šlo o vtip. Amy tehdy kráčela po ulici s producentem alba Markem Ronsonem a začala si ho prozpěvovat. Markovi se to tak líbilo, že Amy donutil píseň opravdu napsat. Trvalo jí to zhruba pět minut a z Rehab se stal notoricky známý hit.

Drogy nebyly bohužel jediným zpěvaččiným problémem. V roce 2008 se předávkovala a málem přišla o život, když si namixovala směs kokainu, extáze a dalších látek společně s alkoholem. A byl to právě démon alkohol, který ji nakonec připravil o život.

Po několika dnech abstinence Amy zemřela na otravu alkoholem. Její závislosti způsobily také vážné poškození plic, které v době před její smrtí fungovaly zhruba na 70 %. Kdyby se dožila vyššího věku, byla by podle lékařů schopná dýchat pouze s přístroji.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám