Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Atraktivní slovenská herečka Ivona Krajčovičová, která 6. května oslavila šedesátiny, byla v 80. letech mimořádně populární i u českého publika. Ještě jako studentka bratislavské Vysoké školy múzických umění si zahrála v úspěšné komedii Co je vám, doktore? (1984), kde měla za partnera charismatického Zdeňka Svěráka (88).

A protože jim to před kamerou náramně seklo, režisér Vít Olmer (78) je oba obsadil i následující rok do svého dalšího filmu Jako jed. O Krajčovičové jako o hlavní ženské představitelce měl režisér jasno od počátku, i když nechal na Slovensku uspořádat konkurz. Jen si jako blondýna musela nasadit černou paruku, aby její Julka Tomčányová působila víc ďábelsky a sexy.

Svěrák nahradil Menzela

Postavu zamilovaného ing. Hnyka měl původně ztvárnit Jiří Menzel (†82). Jenže na Barrandově měli na poslední chvíli výhrady ke spojení Olmera a Menzela, a tak roli dostal Zdeněk Svěrák, který se již osvědčil v režisérově předchozím snímku.

Hořká komedie Jako jed vypráví příběh padesátníka, který chytí druhou mízu a vzplane sebedestruktivní láskou k mnohem mladší kolegyni ze Slovenska. Traduje se, že Svěrák se v průběhu natáčení do Krajčovičové skutečně zamiloval, nicméně jeho láska nebyla opětována.

On sám o filmu později řekl: „Bylo štěstí, že se podařilo najít krásnou slovenskou herečku, která prostě byla výrazný typ. Na muže v mém věku mohla skutečně klidně působit jako jed. Po padesátce to může potkat každého chlapa.“

Kam se poděla?

V obou Olmerových filmech ztvárnila Krajčovičová temperamentní mladé ženy, které výraznou měrou ovlivňují starší a úspěšné muže. Jinak jsme ji mohli vidět v televizním seriálu Materské znamienko (1985) a také v dalších filmech Ideálny manžel (1985), Húkanie sovy (1988) či Dúhová cesta (1991).

Bohužel, atraktivní Slovenka se před kamerou už neobjevuje. Naposledy si zahrála před 26 lety v TV filmu Kúzelník Tobiáš a od té doby se po ní slehla zem. Co se s představitelkou Julky Tomčányové stalo?

Kvůli nemoci vážila metrák

Ivonu Krajčovičovou od herectví odstřihla před lety vážná nemoc – orbitocelulitida. Toto akutní zánětlivé onemocnění ji také na dva roky zcela vyřadilo z běžného života. „Začalo to velmi nevinně, z ničeho nic mi opuchlo oko. Myslela jsem, že je to obyčejné ječné zrno. Pak se nemoc rozjela a já jsem vypadala jako Quasimodo," popsala před časem.

Herečka musela užívat hormonální léky a nabrala kvůli nim čtyřicet kilogramů, takže jednu dobu vážila metrák. Proto přestala chodit na konkurzy a všem se vymlouvala, že hodně cestuje a na natáčení nemá čas. Velkou oporou jí byl naštěstí manžel. Dnes už je slovenská kráska v pořádku, ale našla si jiné zájmy – a herectví k nim nepatří.

Ivona Krajčovičová je matkou syna Michala (31) a dcery Laury (18) a žije na Slovensku, kde s manželem, režisérem Petrem Opáleným, založila vlastní uměleckou agenturu.

Reklama

Další články

Načítám