Hlavní obsah
Článek

Tato malá, ale nepřehlédnutelná dáma s nezdolným temperamentem si získala přízeň publika především svou nezaměnitelnou interpretací komediálně laděných figur. Všechny její role obyčejných žen z lidu - rázovitých manželek, semetrik, drben nebo paniček, byly obdařeny velkou životností a elánem a Stella Zázvorková (14. 4. 1922 – 18. 5. 2005) je uměla zahrát opravdu skvěle.

Odmalička si přála být herečkou. První pokus dostat se na konzervatoř jí ale nevyšel. „Zkoušku jsem neudělala. Nebyla jsem ještě v tom věku, bylo mi 15 pryč a měla jsem o sobě moc vysoké mínění. Domnívám se, že mě velice správně tenkrát poslali ještě trošku k ledu. To mně bylo moc a moc na prospěch,“ popisovala v minulosti Zázvorková. Nakonec se ale prosadila.

Nezapomenutelné role

Každý si ji jistě ihned vybaví ve filmech Utrpení mladého Boháčka (1969), Jak utopit Dr. Mráčka (1975), Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976), Ten svetr si nesvlíkej (1980), Kolja (1996), Pelíšky (1999) či Babí léto (2001). Zázvorková měla také velké štěstí na herecké partnery – zahrála si mj. po boku Miloše Kopeckého (†73), Jiřího Sováka (†79), Vladimíra Menšíka (†58) i Jana Wericha (†75).

Uplatnila se i na divadelních prknech, v rozhlasových kabaretech a při natáčení silvestrovských estrád, kde sypala vtipy z rukávu.

S matkou měla složitý vztah

Neméně zajímavý byl i hereččin osobní život. Její otec Jan Zázvorka starší byl uznávaným architektem, podle jehož návrhů vznikla například funkcionalistická budova nádraží Praha-Smíchov. V jeho šlépějích kráčel i její bratr Jan.

Kreativního ducha měla i hereččina matka, která se věnovala módnímu návrhářství. Dceru pojmenovala po hrdince z románu Camilla Flammariona a vysnila si, že z její Stelly bude jednou také dlouhonohá plavovláska. Když se její vize nenaplnily, trápila dceru výčitkami. Měla jí také za zlé, že nepodědila její pohlednou tvář. „Nejsi ani stín mé krásy,“ říkávala jí prý často.

Ukryto ve zvláštní kazetě

Oblíbeným tématem z hereččina soukromí je také její rok trvající manželství s Milošem Kopeckým. Páru se záhy po svatbě narodila dcera Jana (†15), jejíž život skončil předčasně velkou tragédií – dospívající dívka si pustila plyn v domnění, že ji matka najde včas.

Jenže Zázvorková se zrovna ten večer zdržela, protože se zapovídala s kolegyní Natašou Gollovou (†73). Pozdní příchod domů si pak vyčítala až do konce života.

„Miloš Kopecký byl velice zvláštní etapou mého života, která skončila smutným odchodem naší dcery Jany z tohoto světa. Oba je mám ukryté v sobě ve zvláštní kazetě, kterou málokdy otevírám," svěřila se herečka v knize Stella o sobě - II. (a také těch, kteří odešli).

V cizině by se neztratila

Málokdo také ví, že Zázvorková hovořila plynně několika světovými jazyky a v dětství velmi ráda sportovala, nejlépe se prý cítila v sedle koně. Byla také velkou milovnicí dobrého jídla a pití, své přátele ráda hostila a napsala dokonce i kuchařku Se Stellou v kuchyni. Oblíbená herečka nás opustila před 15 lety.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám