Hlavní obsah
Článek

Seriál My všichni školou povinní, který Čs. televize odvysílala poprvé v roce 1984, si okamžitě získal srdce miliónů diváků. Důvod byl nasnadě: autorka Markéta Zinnerová (77) zasadila jeho děj do prostředí, které zná důvěrně každý z nás - ať už na školní lavice vzpomínáme rádi, či neradi.

Seriál reprízuje kanál ČT3, a tak si můžete opět připomenout osudy prvňáčka Jirky Olivy, dospívajících kamarádek Jitky a Barči, začínajících učitelů Michala Karfíka a Jany Vychodilové, zkušené ředitelky Libuše Martínkové či psychicky labilní učitelky Hajské.

Z vlastní zkušenosti

Scénář, který měl celkem 1300 stran, psala Markéta Zinnerová dvacet měsíců. Před tím ale ještě půl roku mapovala situaci ve školství. Inspiraci pro některé postavy čerpala z vlastní zkušenosti – například učitelku Hajskou psala podle skutečné pedagožky, která učila jejího syna Pavla. S paní učitelkou si opravdu užívali své a Zinnerová pak tyto vzpomínky použila i ve scénáři.

Životní role Vránové

Zmíněnou kantorku ztvárnila naprosto jedinečně Gabriela Vránová (†78), které diváci po odvysílání seriálu nemohli přijít na jméno. Jak už to tak bývá, seriálovou postavu si ztotožnili s její představitelkou. Předpovídal to i režisér Ludvík Ráža (†71), který říkal, že nervní Hajskou hraje tak dobře, že jednou bude muset chodit kanály.

Sama Vránová byla po přečtení scénáře dost na vážkách – pocházela z vážené učitelské rodiny, tohoto povolání si nesmírně vážila a teď má hrát tak nesympatickou ženskou? Nakonec ale byla ráda, že na natáčení kývla. Zmínila také, že jí chodily i dopisy od kantorek, které školství opustily právě kvůli vyhoření a pošramoceným nervům.

Nečekaná smrt během natáčení

I další postava měla reálný předobraz. Postavu sympatického učitele Karfíka (Miroslav Vladyka, 60) napsala Zinnerová podle svého oblíbeného matikáře, který ji učil na střední škole v Liberci.

Ve své poslední roli se v seriálu objevila Dana Medřická (†62), která ztvárnila učitelku Zmatlíkovou. Herečka bohužel krátce před koncem natáčení zemřela, a Zinnerová tak musela některé scény přepsat.

Seriálové děti u kumštu nezůstaly

Osmáka Luboše Olivu měl původně hrát Tomáš Holý (†21). Ten však roli odmítl, protože už nechtěl točit, a tak ji dostal Zbyněk Honzík (52), kterému bylo v době natáčení 17 let. Honzík si poté zahrál ještě v seriálech Třetí patro (1985) a Panoptikum Města pražského (1987), ale profesionálním hercem se nikdy nestal.

Stejný osud postihl i jeho seriálové spolužačky Barču Hrdinovou (Michaela Kudláčková, 51), která se dnes věnuje astrologii a je vyhledávanou kartářkou, i Jitku Povejšovou (Jana Janatová-Havlatová, 52), která se živí jako módní návrhářka.

Kde se točilo

Seriálová škola stojí na pražských Petřinách. Řada exteriérových záběrů byla ale pořízena v Liberci. Točilo se i na dalších místech, například rodný dům učitele Michala Karfíka najdete ve Vysokém nad Jizerou a chalupu Jiřího Olivy (Jiří Bartoška, 73) v Příchovicích.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám