Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kvůli koronavirové nákaze trávíme nyní více času doma. Česká televize na to zareagovala spuštěním nového kanálu ČT3, který je určen primárně seniorům. Stanice vysílá především pořady z TV archivu a díky tomu se s nimi mohou teď seznámit i mladší ročníky.

Jedním ze seriálů pro pamětníky, který ČT3 právě vysílá, je Dynastie Nováků z roku 1982. Jde o 13dílnou sérii o železničářské rodině, jejíž hlavou je bývalý strojvedoucí Maxmilián v podání Josefa Kemra (†72).

O co v seriálu jde? Maxmiliánův syn Jan (Radoslav Brzobohatý, †79) je vedoucím brigády socialistické práce na elektrifikaci, jeho dcera Lída (Hana Maciuchová, 74) pracuje jako výpravčí a syn Martin (Oldřich Kaiser, 64) právě dokončil železniční průmyslovku.

Jen starší syn Pepa (Jaromír Hanzlík, 72) rodinnou tradici porušil, protože nepracuje na železnici, ale v autoservisu. Rodinu Novákových, která ráda muzicíruje, čeká velký den – otec Jan má u příležitosti padesátin dostat v práci vyznamenání. Jenže krátce předtím se stane něco, co zcela změní chod rodiny, a toužebně očekávané vyznamenání najednou ztrácí na důležitosti.

Poznáváte nádraží?

Dnešní optikou můžeme na seriál nahlížet jako na klasickou normalizační záležitost, která je prošpikována ideologií, ale díky výbornému hereckému obsazení se mu dá leccos odpustit. A navíc – seriál se v době svého vzniku stal nejsledovanějším televizním počinem roku 1982. Podle tehdejších průzkumů ho sledovalo 85 % všech diváků. Připomeňme si některé zajímavosti, které jeho vznik provázely.

Zcela pochopitelně se hodně točilo na nádražích, a to hned na několika: stanice Praha-Libeň posloužila jako kulisa pro pracoviště Jana Nováka. Exteriéry i interiéry dopravní kanceláře, kde pracuje Lída, se točily na nádraží Praha-Smíchov. Některé záběry byly pořízeny v železničních stanicích v Hořovicích, v Praze-Bubenči a v Praze hlavním nádraží.

Josef Kemr – věčný děda

Josef Kemr byl o pouhých deset let starší než jeho seriálový syn v podání Radoslava Brzobohatého. Ačkoli Kemrovi táhlo tehdy na šedesátku, role stařešinů mu byly souzené dlouho předtím. Už ve filmu Na samotě u lesa (1976) hrál sedmdesátníka dědu Komárka, přestože mu tenkrát bylo pouhých 53 let. A ve stejném roce, kdy točil Dynastii Nováků, ztvárnil i další stařečky - v seriálu Dobrá voda dědu Hanouska a ve filmu Vinobraní dědu Dobeše.

Mimochodem, Maxmiliánova modelová železnice, která uchvátí všechny milovníky vláčků i dnes, byla součástí expozice v Domě čs. dětí na Pražském hradě.

Statečná Slunéčková

Postavu Zdenky Kohoutové ztvárnila Karolina Slunéčková (†49), známá také ze seriálu Žena za pultem, před jejímž výkonem je třeba smeknout. Herečka měla rakovinu plic a trpěla velkými bolestmi, přesto natáčení statečně zvládala. Bohužel své vážné nemoci o rok později podlehla.

V roli zpěvačky Jany Procházkové se objevila Taťjana Medvecká (66). Zatímco v jejích pěveckých partech uslyšíte Jitku Zelenkovou (69), její seriálový kolega Radoslav Brzobohatý profesionální záskok nepotřeboval – na housle hraje opravdu on. Herec jednou zmínil, že na tento hudební nástroj učil kdysi hrát i svého syna Ondřeje

Reklama

Další články

Načítám