Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Francin, který je správcem pivovaru v jednom malém českém městečku, představuje správní radě své plány do budoucna. Jenže radové věnují spíš pozornost jeho půvabné ženě Maryšce, která pomáhá řezníkům se zabijačkou.

A když je pak Maryška pozve na prasečí hody, všem už se sbíhají sliny. Nazítří se Francinovi obrátí život vzhůru nohama. Do života mu vtrhne jeho hlučný bratr Pepin a jedna pohroma následuje druhou. Slavný film Postřižiny natočil v roce 1980 režisér Jiří Menzel (†82) podle stejnojmenné knižní předlohy Bohumila Hrabala (†82).

Kdo bude hrát Maryšku?

Role krásné Maryšky perfektně sedla slovenské herečce Magdě Vášáryové (71). Její obsazení ale nebylo zpočátku vůbec jisté. Jiří Menzel ji sice považoval za vhodnou adeptku, a dokonce jí dal knihu Postřižiny, kterou předtím neznala, ale produkce byla proti.

Vášáryová má spoustu pracovních aktivit v Bratislavě a nestíhala by natáčení v Česku. Režisér proto herečce zavolal, aby jí oznámil, že v Postřižinách hrát nebude. Vášáryová mu ale sdělila, že si knihu přečetla, byla z ní nadšená a na natáčení už si vyčlenila čas. A tak si ji Menzel nakonec prosadil. O tom, že udělal dobře, není pochyb.

Dlouhé vlasy paní sládkové

Herečka během natáčení zjistila, že je těhotná, a tak pořád a s chutí jedla – přesto nepřibírala a vypadala pořád skvěle. Nicméně míchání krve během zabijačky jí nedělalo dobře, a tak se scéna natočila až na čtvrtý pokus, resp. na čtvrté zabité prase.

Maryščiny krásné dlouhé vlasy obdivovali všichni pánové v městečku. Magda Vášáryová měla ale krátký sestřih, a tak na natáčení nosila paruky. Ve scéně, kdy se nechala ostříhat, byla její skutečná kštice bezpečně skryta pod jednou z nich.

Všechny také fascinovalo, jak Maryška před hotelem na náměstí vypije na ex půllitr piva. Krásně orosená sklenička měla ale dvojité dno a obsah asi 2 dcl, takže hlava se motala jen pánům ze správní rady.

Strýc Pepin opravdu žil

Studio Jiřímu Menzelovi navrhlo, aby roli strýce Pepina svěřil Vladimíru Menšíkovi (†58). Režisér se ale rozhodl pro Jaromíra Hanzlíka (76) a opět měl šťastnou ruku. Uřvaného Pepina, kterého je všude plno a všichni jsou z něj na infarkt, zahrál Hanzlík skvěle.

Mimochodem, tento Hrabalův strýček skutečně žil a byl to regulérní poděs. A jeho návštěva u bratra, která měla původně trvat 14 dní, se opravdu protáhla tak nějak natrvalo.

Slavná scéna, ve které Pepin leze s Maryškou na pivovarský komín, byla ale pro herce nebezpečná. Proto byla pro natáčení vyrobena 1,5 metru vysoká maketa, která byla umístěna na střeše tehdejšího JZD.

Toho, že jde o atrapu, si můžete všimnout ve scéně, kdy hasič v podání Petra Čepka (†54) prolézá po záchranářské akci vnitřkem komína dolů. Poté, co se jeho špičky pustí, je vidět, že se komín hýbe. Scény výstupu na skutečný komín zajistili dubléři.

Kde se točilo

Nicméně exteriéry pivovaru nevznikaly v Nymburce, kam Hrabal svůj příběh umístil. Architekt Zbyněk Hloch vytipoval před natáčením na 150 pivovarů v Čechách a na Moravě a ten pravý našel v Dalešicích na Třebíčsku. Interiéry pivovaru se zase točily v pivovaru Studená u Telče.

„Tato kašna a vlasy paní sládkové jsou ozdobou tohoto města," praví jeden z měšťanů v podání Zdeňka Podskalského (†70), když vidí krásnou Maryšku projíždět kolem tohoto kamenného skvostu.

A celé městečko je pak v šoku, když si Maryška větou „Povídám, Bóďo, chci ostříhat vlasy tak, jak to nosí Josephina Bakerová" prosadí u holiče krátký sestřih. Tyto scény včetně té s pivem před hotelem U Modré hvězdy se točily v Počátkách na Pelhřimovsku.

Majitel motorky si zoufal

Představitel Francina Jiří Schmitzer (70) jezdí ve filmu na motocyklu Laurin & Klement CCD z roku 1904, který štábu zapůjčil soukromý sběratel. Ovšem scénu, ve které je Francin uvězněný na hřbetu motorky a jezdí po poli stále dokola, natočil majitel stroje raději sám – k jeho velké nelibosti mu totiž Schmitzer v předchozích scénách ohnul obě šlapky.

Rozpočet Menzelovy kultovní komedie činil 4 milióny korun. Můžete si ji připomenout 7. dubna na stanicích TV skupiny Nova.

Reklama

Další články

Načítám