Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Fenomenální krasobruslařka patřila v 60. letech spolu s gymnastkou Věrou Čáslavskou (†74) k největším ikonám čs. sportu. Během krátké kariéry se Hana Mašková (26. 9. 1949 – 31. 3. 1972) stala pětinásobnou mistryní Československa, mistryní Evropy v soutěži žen (1968), dvojnásobnou vicemistryní Evropy (1967 a 1969) a dvakrát také získala bronzovou medaili na světových šampionátech.

Lidé ji ale milovali nejen proto, že jí šly tak dobře piruety a skoky na bruslích. Sympatie si vysloužila i díky svému půvabnému zjevu, plachému úsměvu a křehké duši.

Celé její dětství i dospívání přitom ovlivnilo trauma, které si její matka přinesla z předchozího vztahu. Za velmi tragických okolností přišla o obě děti a pak se až nezdravě upnula na Hanu, kterou porodila druhému manželovi. Dceru zahrnovala přílišnou starostlivostí a odmalička jí plánovala život téměř po minutách, takže dívenka znala jen dva světy: krasobruslení a školu.

Znala jen každodenní dril

Vstávala už ve čtyři hodiny ráno, aby ještě před vyučováním stihla trénink na stadiónu, pak ji čekala škola a po ní chodila ještě na klavír, na balet, na němčinu… To vše se opakovalo každý den znovu a znovu.

Její dřinu sice odměnily medaile na domácích i světových šampionátech, jenže v pohledné slečně se začaly postupně probouzet hormony a ona chtěla žít jako její vrstevnice – chodit na rande a užívat si života. Není divu, že v dospívání se jí matčina přehnaná péče a věčný dril začaly zajídat.

Matka bohéma nevydýchala

V 19 letech se zamilovala do textaře Jiřího Štaidla (†30) a otevřel se pro ni úplně nový svět. Dostala se mezi umělce a najednou viděla, že jsou tu i jiné věci než jen sport. Se Štaidlem ale chodila nejen za kulturou.

Navštěvovali také noční podniky, což si na ní začalo postupně vybírat svou daň. Na tréninky chodila nevyspalá a krasobruslení začala zanedbávat. Její matka šílela, protože dceru přestávala mít pod kontrolou. A bohémský Štaidl jí byl přímo trnem v oku. Jenže vždy poslušná Hana se tentokrát vzepřela a do vztahu si mluvit nenechala.

Brusle letěly do jezera

Krasobruslařská ikona také zjistila, že vrcholový sport není to nejdůležitější v jejím životě a po nevydařeném mistrovství světa v americkém Coloradu Springs v roce 1969 se rozhodla svou kariéru ukončit.

Trenérka Míla Nováková později vzpomínala, že se její svěřenkyně rozplakala, že už nechce bruslit, že už toho má od dětství moc. Dokonce zahodila brusle do jezera, ale na led přesto úplně nezanevřela. Záhy totiž uzavřela smlouvu s profesionální revue Holiday on Ice.

V zatáčce čekala smrt

Vztah se záletným Štaidlem nakonec ztroskotal, ale někdejší ledová královna šla životem dál a začala si plnit sny. Koupila si mimo jiné sportovní auto, protože zbožňovala rychlou jízdu a tato vášeň se jí nakonec stala osudnou.

Když 31. března 1972 jela z Paříže do Poitiers, v zatáčce u obce Vouvray se ve velké rychlosti srazila s protijedoucím kamiónem. Bohužel svým zraněním při převozu do nemocnice podlehla. Smutná zpráva šokovala tehdy celý svět.

Závěrem ještě informace, ze které mrazí - stejný osud jako Hanu Maškovou potkal i její první lásku Jiřího Štaidla, který zahynul při tragické autonehodě o rok a půl později.

Související témata:
Hana Mašková

Reklama

Další články

Načítám