Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Já jsem se dostala k divadlu náhodou. Celý život jsem měla pochybnosti. Proto jsem musela hodně dřít, abych všem dokázala, že jsem tam právem," uvedla kdysi pro ČTK herečka Antonie Hegerlíková, kterou si pamatujeme především jako maminku hlavního hrdiny v seriálu F. L. Věk (1970). Nejvíc ovšem excelovala na divadelních prknech.

Na profesionálním jevišti stanula poprvé v roce 1940 v legendárním Divadle Vlasty Buriana. V roce 1946 se stala členkou souboru Divadla na Vinohradech, kterému zůstala věrná do roku 2004. Na jeho prknech ztvárnila víc než 150 postav. „Jako třiadvacetiletá děvečka přišla a jako jednaosmdesátiletá babička odešla,“ říkávala o svém angažmá.

Trest smrti pro kolegyni

Na jejím působení ve vinohradském divadle leží nicméně i stín. Hegerlíková byla totiž v 50. letech jednou z iniciátorek štvavého pamfletu proti Jiřině Štěpničkové (†73). Dokonce pro ni žádala trest smrti – a to jen proto, že Štěpničková se pokusila o emigraci. Hegerlíková nebyla sama, s nejvyšším trestem tehdy souhlasili i další členové souboru včetně Jiřiny Jiráskové (†81).

Štěpničková popravě naštěstí unikla, dostala ale 15 let a téměř deset si jich odseděla natvrdo. Hegerlíková se za svůj postoj později styděla a kolegyni se po propuštění mnohokrát omluvila a snažila se jí pomáhat.

Z baletu sešlo

Velká dáma českého herectví (27. 11. 1923 – 11. 12. 2012) se chtěla původně stát profesorkou nebo primabalerínou. Zvažovala také, že by šla do kláštera, kde by se starala o opuštěné děti.

Po přestěhování do Prahy si ale zamilovala divadlo, a její kroky vedly proto na konzervatoř, kam ji vzali nejdřív jen zkušebně na jedno pololetí. Během té doby stačila prokázat výrazné hlasové dispozice i herecký talent a školu vystudovala - a to prý zpočátku neměla ani ponětí, co je to monolog.

Podivné ultimátum

První manželství jí nevyšlo a není divu. Její muž, režisér Antonín Dvořák (†76), za kterého se provdala v roce 1946, totiž trval na tom, že si žádné děti nepřeje. Jenže Hegerlíková vzápětí otěhotněla, a když pak porodila dceru Toničku, bylo doma dusno.

Dvořák měl plačícího kojence plné zuby a dal manželce ultimátum. Buď dá dítě k babičce, nebo je konec. Hegerlíková samozřejmě odmítla a odešla i s miminkem. Manželství se tak rozpadlo po pouhých 18 měsících. Zajímavé je, že když dcera vyrůstala, otec si k ní cestu našel a velmi dobře s ní vycházel.

Ve dvou se to lépe táhne

Jednou z hereččiných dalších lásek byl kolega Otomar Krejča (†87). Jenže ten byl ženatý, a tak žila dlouhá léta sama. Na osudový vztah si musela počkat až do svých sedmdesáti let, kdy ji vyhledal ovdovělý herec Karel Fridrich (†77).

Po smrti své manželky Marie Motlové (†67) alias babi Homolkové ze slavné trilogie, žil několik let sám a bylo mu smutno. S Hegerlíkovou se znal řadu let, protože s jeho ženou kamarádila už od konzervatoře a svědčila jim i na svatbě.

Netrvalo dlouho a nabídl jí manželství. Herečka pak po jeho boku prožila nádherných osm let. Bohužel Fridrich v roce 2001 zemřel a Hegerlíková, která na něj s láskou vzpomínala až do konce svých dnů, dožila pak u milované dcery.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám