Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Studenti druhého ročníku pražského gymnázia, se kterými mlátí hormony, odjedou na povinný lyžařský výcvik a na horách se pak začnou dít věci. Sněženky (dívky) se chtějí líbit a Machři (kluci) je chtějí oslnit a předhánějí se ve vtipnostech i v ukázkách více či méně brilantního lyžování. Všichni se cítí náramně dospělí a přísný denní režim jim připadá nedůstojný.

Doprovodný učitelský sbor je složen ze zkušené profesorky Boženky (Valentina Thielová), iluzemi naplněné čerstvé absolventky pedagogické fakulty Hanky (Veronika Freimanová) a přísného profesora Kardy (Radoslav Brzobohatý), který s sebou vzal také svou dceru.

Šlo hlavně o omluvenku

Režisér snímku Karel Smyczek (69) měl šťastnou ruku i při výběru mladých herců. Pro film Sněženky a machři objevil studenty konzervatoře Václava Koptu (54) a Michala Suchánka (54) a pochopitelně také Jana Antonína Duchoslava (54), který nezapomenutelným způsobem ztvárnil třídního průšviháře Vikiho Cabadaje.

Právě představitel Vikiho se k filmování dostal velkou náhodou. Duchoslav tehdy studoval na gymnáziu a o herectví neuvažoval. Škola mu ale moc nevoněla a rád se z ní ulil, a tak se na konkurz vypravil hlavně proto, že filmaři přislíbili všem jeho účastníkům omluvenku do školy. Jenže režiséra Smyczka zaujalo, jak je upovídaný, a navíc to byl výborný lyžař, což bylo jednou z podmínek pro získání role. Režisér měl v tomto případě skvělou intuici - postava třídního frajírka sedla Duchoslavovi jako ulitá a lidé si ho s Vikim spojují dodnes.

Architekt v kotelně

Talenty se ale našly nejen mezi mladými herci. Výraznou roličku kotelníka Doudy, holdujícího spíše alkoholu než práci, ztvárnil filmový architekt Boris Halmi (†43). „Byl po ruce, nemusel se vozit herec,“ pochvaloval si Karel Smyczek.

Prťka a Dřepkins

Komedie je plná zábavných hlášek, které už dávno zlidověly. Připomeňme aspoň některé z nich: „Teda ty máš péro, Viki“, „Vydrž, Prťka, vydrž!“, „Dřepkins!“ „Pane učitel, vy jste študovanej člověk, dyk vy víte, že to uhlí nemá nožičky“ nebo „Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta.“

Lyže jako problém

Režisér sice hledal výhradně mladé herce, kteří umí lyžovat, ale v jednom případě narazil. Václav Kopta tolik toužil po roli Radka, že raději lhal - lyžovat totiž neuměl. Když se to režisér dozvěděl, byl už Kopta vybraný a musel se pro něj najít dublér.

Lyžovat neuměla ani představitelka Boženky Valentina Thielová. To ale Smyczkovi nevadilo – profesorku měla hrát elegantní dáma a Thielová se mu do ní hodila typově. Herečka se ale bála na lyže i postavit, a tak si rekvizitáři vypomohli fíglem. K lyžím jí přibili klínky, díky nimž na sněhu držela lépe stabilitu.

Nezapomenutelnou komedii Sněženky a machři, která diváky baví už 38 let, uvidíte 7. března na TV Prima.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám