Hlavní obsah
Článek

Patřila k našim nejpohlednějším herečkám a není divu, že jí na počátku kariéry slušely především role krásných princezen. Před kamerou debutovala jako dvacetiletá v TV pohádce Křesadlo (1968) a svým melancholickým půvabem prozářila i další pohádky Kráska a zvíře (1971) či Princ Chocholouš (1974).

Dětští diváci si Janu Šulcovou (†76) dlouhou dobu ztotožňovali právě s postavami princezen. „Mami, podívej, princezna myje okna!“ volal šokovaně jeden z nich, když Šulcovou načapal při této veskrze civilní činnosti.

V 70. a 80. letech šla Jana Šulcová z role do role. Nejvíc příležitostí jí nabídla televize, kde se objevila v řadě úspěšných seriálů a filmů, mj. Byl jednou jeden dům (1974) či Kotva u přívozu (1980). V oblíbeném seriálu My všichni školou povinní (1984) ztvárnila maminku malého Jirky Olivy (Milan Šimáček).

Jak na svého seriálového syna vzpomíná? Prý od božího rána nezavřel pusu a všude ho bylo plno. Jenže se svou televizní maminkou to uměl: „Kdybyste viděli ta jeho dojemná očička! Říkám: Nelez po mně, nejsem tvoje maminka. Ale pak zahlédnu ta očka, zjihnu a povídám: Pojď se pomazlit,“ prozradila Šulcová.

Ve filmu hrála i její kuchyně

Na filmovém plátně ji nejvíc proslavila postava Kateřiny Horákové v diváckém megahitu S tebou mě baví svět (1982), kterou jí režisérka a scenáristka Marie Poledňáková (78) napsala přímo na tělo. Režisérce se navíc velmi líbil interiér hereččina domu, a tak ho nechala celý postavit v ateliéru na Barrandově – dokonce sehnala i stejnou modrou kuchyňskou linku. Před domem Šulcové se točily pouze exteriéry.

Dokud nás smrt nerozdělí?

Jana Šulcová se provdala za svou studentskou lásku, herce Oldřicha Víznera (72), se kterým má dvě dcery, Terezu a Rozálii. S manželem prožila dvacet let a vždycky si myslela, že spolu zůstanou navždy. Dokonce si přála, aby umřel dřív než ona, ale to jen proto, aby se z její smrti nezhroutil. Jenže osud jí rozdal jiné karty.

Boj s démony vyhrála

Vízner ji opustil kvůli jiné ženě a Šulcové se tehdy sesypal celý život jako domeček z karet. Kromě rozvodu musela čelit i pracovní krizi, protože po sametové revoluci se měnili lidé ve vedení divadel a herecké práce ubylo.

Šulcová bojovala s těžkými depresemi, na které brala léky, a k tomu začala čím dál častěji sahat i po lahvi s alkoholem. Vážné zdravotní problémy na sebe nedaly dlouho čekat. Nakonec jí pomohli lékaři. Během náročné léčby se herečka mohla naštěstí opřít i o své dcery a z boje s démony vyšla vítězně.

I dnes vystupuje v divadle a točí filmy. Na stříbrném plátně se objevila mj. jako věčně opilá matka hlavních hrdinů v drsném příběhu Kobry a užovky (2015). Zatím posledním filmem v jejím hereckém rejstříku je mysteriózní thriller Daria (2020).

Herečka, která 12. února oslavila 73. narozeniny, se ve volném čase věnuje vnoučatům a dcerám a žádného mužského ke svému štěstí nepotřebuje. Zjistila totiž, že nejlepšími parťáky do života jsou pejsci. „Lidé psům hodně dluží. A pes nechce nic jiného, než mít rád,“ řekla Šulcová v jednom rozhovoru.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám