Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Anička Klápšťová (22) ze Železného Brodu každý týden potěší mlsné diváky České televize vynikajícím receptem. V pořadu Peče celá země ukázala své pekařské a cukrářské dovednosti, které by jí mohli závidět i profesionálové.

Nejraději peče koláče s tradičními náplněmi a různé druhy vánočního cukroví. Ve skutečnosti se ale sladkostí téměř nedotkne a své lahůdky ochutnává minimálně. Pohublá Anička totiž už léta bojuje s mentální anorexií. Je proto v invalidním důchodu. Pečení jí paradoxně pomáhá s nemocí bojovat, protože přijde na jiné myšlenky.

„Neochutnávám sladká jídla, protože už pátým rokem bojuju s anorexií a poruchami příjmu potravy, z každého sousta mám potom výčitky. I když je to občas zdravé, tak si to prostě ta hlava nechce připustit a s ochutnáváním je pak velký problém,“ nechala se ve čtvrtém díle pořadu slyšet Anička, která přeci jen aspoň trošku ze svého pokrmu ochutnala. A osmělila se o svém zdravotním problému říct více.

„Do poruch příjmu potravy se dá sklouznout hrozně jednoduše, já si nic takového nikdy nepřipouštěla, že bych tím mohla trpět. Může to začít nevinným hubnutím, nebo člověk vynechá sladké a rozjede se to. Myslím si, že nejdůležitější na tom je, zadržet to včas, protože když to člověk zachytí pozdě, tak už je to opravdu doživotní problém, a to můžu říct z vlastní zkušenosti,“ dodala Anička, která se s anorexií pere statečně, což je patrné i z její účasti v soutěži.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám