Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Za minulého režimu nebylo moc důvodů koukat na televizi. Možná tak jednou týdně se vysílal nějaký zajímavý film, cestopisný dokument nebo seriál, ale jinak obrazovky ovládala bezbřehá nuda.

Není divu, že se lidé těšili na konec roku, kdy se Čs. televize přece jen trochu odvázala a nabídla větší porci zábavy – staré americké grotesky, některé komedie s Vlastou Burianem a na silvestra pak několikahodinovou estrádu.

Nejslavnější byly silvestrovské programy v režii Jána Roháče (†48), které v letech 1977 – 1979 uváděl Vladimír Menšík (†58). Legendární bavič měl v publiku v podstatě všechny tehdejší celebrity – zpěváky, herce, TV hlasatele a sportovce, kteří zároveň vystupovali i jako účinkující.

Mistr zábavy měl zdravotní problémy

Nápad obsadit jako průvodce pořadem Menšíka byl trefou do černého. Herce, který sypal veselé historky a fórky z rukávu, národ miloval. V úvahu přitom původně padala i další jména. Sítem ale nakonec neprošel ani Miloš Kopecký (†73), který byl kvůli vážné nemoci často indisponován, ani Miroslav Horníček (†84), který byl zase považován za přílišného intelektuála. Jiří Sovák (†79) nabídku odmítl s tím, že nikomu nebude dělat šaška.

Padlo i jméno angažovaného umělce Zdeňka Buchvaldka (†59), který hrál v mnoha prorežimních a politicky zaměřených TV inscenacích a seriálech, ale toho zase nechtěl režisér Roháč.

Menšík měl těžké astma a bylo vidět, jak se postupem času jeho zdravotní stav zhoršuje. První ročník zvládl vcelku bez problémů. V roce 1978 měl v zákulisí k dispozici lékařku a v roce 1979 už mezi svými výstupy polehával na lůžku. Pro případ nejvyšší nouze byla před branami ČST připravena i sanitka.

Nakonec všichni chodili s prosíkem

Tříhodinový program byl kvalitní nejen díky skvělému scénáři Jaroslava Dietla (†58), ale i proto, že se připravoval už od jara a náklady na jeho tvorbu byly prakticky neomezené. Zkoušelo se od začátku září a v půlce listopadu se začalo točit. Získat do pořadu takové množství hvězd byl v prvním roce oříšek, ale hned v dalším ročníku projevila zájem o účast prakticky celá tehdejší umělecká scéna. Někteří prý dokonce nosili tvůrcům pořadu lahvinky, jen aby je v hledišti někam usadili.

Náhlá smrt režiséra 

A proč vznikly jen tři Silvestry Vladimíra Menšíka, i když byly mimořádně úspěšné? Že by se tehdejší vedení Čs. televize drželo rčení: Do třetice všeho dobrého, takže o čtvrtý pořad ze stejného soudku nebyl zájem? Tehdejší ředitel Jan Zelenka prý Menšíka moc nemusel. A kromě toho, režisér Roháč v říjnu 1980 náhle zemřel.

Kdy byla štíhlost na závadu

Protože se zkoušelo od konce léta a točilo se až na podzim, došlo i ke kuriózním situacím. Korpulentní Laďka Kozderková (†37) měla točit s podobně „tvarovanými“ kolegyněmi Stellou Zázvorkovou (†83) a Helenou Růžičkovou (†67) hudební číslo Mňau!. Jenže mezitím shodila 15 kg a typově se k nim už nehodila. Proto ji nakonec museli aspoň trochu vycpat – vystoupení totiž stálo především na jejím zpěvu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám