Hlavní obsah
Článek

„Povídám, že mám hlad jako bernardýn.“ — „To je snad nesmysl.“ — „Jak to, přece nechcete tvrdit, že víte, jakej já mám hlad?“ — „No to nevím, ale zato vím, jakej hlad má bernardýn.“ — „A právě takovej hlad, pane, mám já.“ — „Jste host, že, ten má vždycky pravdu.“ — „Děkuju vám.“ — „I když je to blbost...“

Televizní Silvestr máme už od roku 1968 spojený s komedií o věčně hladovém psu Bohoušovi a jeho hrdém majiteli a správci horské chaty (Jiří Sovák †79), který se svým hostem (Vladimír Menšík †58) uzavře kuriózní sázku, kdo sní víc – bernardýn, nebo člověk? Snímek Bohouš i letos vysílá poslední den v roce Česká televize.

Pětadvacetiminutovou TV komedii, která vznikla speciálně pro silvestrovské vysílání, napsal František Vlček st. (†71) a režíroval Petr Schulhoff (†63). Režisér měl ale z natáčení trochu obavy. Příběh ho sice bavil a připadal mu vtipný, ale netušil, zda se ho podaří i patřičně rozehrát. Trochu ho také děsilo, že jednu z rolí bude hrát Menšík, který rád improvizoval, a k této „neřesti“ strhával i kolegy.

Berme to jako silvestrovskou srandu

Režisérovy obavy se naplnily. Navíc: problém se scénářem měl zpočátku nejen Menšík, ale i Sovák. A tak si oba hlavní protagonisté otevřeli lahvinku, dali hlavy dohromady a předělali ho k obrazu svému. Základ dodrželi, ale u svých replik chtěli improvizovat. Režiséra Schulhoffa pak postavili před hotovou věc.

„My mu to podali tak, že to je sranda na Silvestra, tak by tam mělo být trochu volnosti,“ vysvětlil společnou taktiku Sovák. Schulhoffovi nezbylo nic jiného než souhlasit.

Psí hrdina měl své mouchy

Menšíka natáčení se psem bavilo. Stěžoval si akorát na to, že mu strašně smrdělo z tlamy.  „Víc než Sovákovi,“ zažertoval na jedné z besed. Zato Sovák na Bohouše dštil oheň a síru. Podle něj to bylo prase převlečené za bernardýna, kterému z mordy neustále tekly sliny. „Závoje slin. Záclony. Museli jsme přerušovat natáčení, utírat mu tlamu,“ postěžoval si Sovák.

Čím zasytit bernardýna?

Film se točil několik dnů. Bohouš, kterého hrál bernardýn Baldur, měl neskutečný apetit. Aby ho filmaři před natáčením zasytili, dali mu sníst šišku chleba. Pes podle Sováka „třikrát tlesknul tlamou a bylo po šišce“. Takhle zmizela i druhá šiška, až někoho ze štábu napadlo namočit mu krajíc do benzínu. Teprve pak ho přešla chuť.

Baldurův majitel Vladimír Blahovec pak Sovákovi prozradil, že jeho pes by musel sníst neuvěřitelných 12 kg masa, aby se zasytil. Mimochodem, Baldur si zahrál i v seriálech Hříšní lidé města pražského (1968/69) a Kamarádi (1969). Umřel v pouhých 10 letech následkem otravy po aplikaci závadného přípravku proti blechám.

Proč to zafungovalo

Nikdo z herců nečekal, že se z této komedie stane takový fenomén. Podle Zdeny Hadrbolcové (82), která v ní hrála pokojskou Milušku, je to především zásluhou scénáře a psího hrdiny. A samozřejmě i Vladimíra Menšíka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám