Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zhýčkaný princ Velen se vydá do světa hledat ztracené sestry a švagry i svou lásku Večernici. Na jeho strastiplné pouti ho čeká množství překážek a útrap a jako by toho nebylo dost - nakonec se musí ještě utkat se zlým Mrakomorem, který také usiluje o ruku krásné Večernice.

Rovněž tato pohádka režiséra Václava Vorlíčka (†88) patří neodmyslitelně ke sváteční klasice.

O tom, že hlavní ženskou postavu ztvární krásná Libuše Šafránková (†68), měl režisér jasno už od začátku. Ale do role prince Velena hledal nějakou neokoukanou tvář – a našel ji až na Slovensku. Charizmatický Juraj Ďurdiak (67) byl výbornou volbou a u ženského publika zabodoval. Kvůli přízvuku ho česky namluvil Petr Svojtka (†35).

Velen dal přednost divadlu

Je zajímavé, že Ďurdiak, který měl v 70. letech skvěle rozjetou hereckou kariéru, a hodně točil i v zahraničí, s filmováním záhy sekl. Řadu let působil jako ředitel bratislavské Nové scény a možná vás překvapí, že vystudoval operní zpěv.

Natáčení nebyl žádný med

Ďurdiak se nechal slyšet, že natáčení Prince a Večernice bylo hodně náročné. Prolhaného žebráka, kterého hrál Václav Lohniský (†59), musel opravdu tahat na zádech. A to s ním točil několik scén. Vzpomínal také na šunkovou bitvu, která se točila několik dní. Maso nakonec zezelenalo a nepříjemně páchlo. Bez problémů se neobešlo ani natáčení jeho souboje s Mrakomorem, kterého ztvárnil Radoslav Brzobohatý (†79).

Nepozorný instruktor

Aby byl jejich duel věrohodný, museli oba absolvovat lekce v šermu. Scénu ale nacvičoval každý zvlášť a jejich instruktor nějak nezaregistroval, že Ďurdiak je levák. Přišlo se na to až na place, když se coby Velen postavil tváří v tvář Mrakomorovi.

Nepříjemná koupel

Také herečky, které hrály Velenovy sestry, si při natáčení užily své. V jedné scéně měly spadnout do rybníka. Nikdo ale neměl ani tušení, že jeho dno je zanesené silnou vrstvou bahna a princezny se do něj budou bořit. Bahno navíc strašně páchlo a nebohé herečky se dlouho nemohly zbavit nepříjemného odéru.

Scéna se naštěstí točila až v závěru filmu, protože pořízení jejich nádherných rób stálo spoustu peněz a režisér nechtěl riskovat šití nových kostýmů. Scénu se podařilo natočit na první pokus.

Ženich si dal načas

Kuriózní příhodu zažila při natáčení Zlata Adamovská (60), která ztvárnila jednu z Velenových sester. Ve scéně, kdy si pro ni přijde ženich Měsíčník, měla vyskočit z postele. Čekala, čekala… a nakonec usnula. Prý to trvalo moc dlouho.

Exteriéry se točily na mnoha místech – například Velen žil s otcem a sestrami na zámku Ploskovice, Večernice obývala Hrádek u Nechanic a Mrakomor sídlil na hradě Krakovec.

Reklama

Další články

Načítám