Hlavní obsah
Článek

Ani letos nechybí na našich obrazovkách další vánoční klasika – Princezna se zlatou hvězdou (1959) o krásné a hodné princezně Ladě, která se musí skrývat před zlým králem Kazisvětem, a nakonec najde štěstí v náručí pohledného a laskavého prince Radovana.

Notoricky známý příběh je adaptací jedné z pohádek Boženy Němcové. Jenže příběh, který nám předkládá spisovatelka, patří spíš do černé kroniky než do rukou dětského čtenáře. Princezna v něm totiž neutíká před Kazisvětem, nýbrž před vlastním incestním otcem.

Ano, v původní verzi hledá král po smrti své ženy novou manželku, která by byla stejně krásná jako ona, a na čele bude mít také zlatou hvězdu. A když se po patnácti letech vrátí domů s nepořízenou, v ústrety mu vyběhne její kopie – jeho vlastní dospívající dcera Lada.

Starý chlípník má okamžitě jasno - za manželku pojme vlastní krev! Zoufalá princezna mu dá na první pohled tři nesplnitelné úkoly, ale tatík je všechny vyřeší, takže jí nezbývá nic jiného než utéct. Ještě že se ve filmové verzi objevil jako padouch Kazisvět!

Lada až na třetí pokus

Půvabnou Ladu ztvárnila herečka Marie Kyselková (†83), ale dostala se k ní velkou náhodou. Princeznu měla hrát původně Miriam Hynková (†77), jenže ta před natáčením vážně onemocněla.

Chvilku se zvažovalo, že ji nahradí Eva Klepáčová (†79), mimochodem, skutečná manželka představitele prince Radovana Josefa Zímy (87). Klepáčová byla ale tehdy v pokročilém stádiu těhotenství, a tak se hledalo dál.

Roli princezny Lady nabídli nakonec jedné z komparzistek – Marii Kyselkové. Věřte tomu, nebo ne, i ona byla v očekávání, ale teprve na začátku, a tak si kostyméři i kamera dokázali s jejím rostoucím bříškem poradit.

Jako princezna si Kyselková vytrpěla své. Nejenže musela nosit paruku, ale hlavně jí každé ráno lepili na čelo zlatou hvězdu, která jí po pár dnech vydřela na kůži ošklivý rudý flek.

Zlobení s mlsouny

O veselé historky z natáčení nebyla nouze. Například Josef Zíma zapíjel narození dcery Zuzanky tak „usilovně“, že na plac přišel nevyspalý a s očima jako panda. A to měl točit zrovna scénu, kde si s Ladou vyměňuje prstýnek. Maskérky tehdy dokázaly doslova zázrak, takže diváci nic nepoznali. Otázkou je, jak si Zíma poradil s dechem.

Josef Zíma měl coby princ Radovan také v jedné scéně vylizovat misku s krémem. Málem na něj ale nic nezbylo. Z ušlehané smetany totiž chodili neustále ujídat hercovi kolegové Stanislav Neumann (†72), Theodor Pištěk (†65) a Eduard Kohout (†87). Když to režisér Martin Frič (†66) zjistil, vynadal všem jako malým školákům a mlsání jim přísně zatrhl.

Král Hostivít málem oslepl

Natáčení se neobešlo ani bez úrazů. Princ Radovan měl na závěr souboje zlomit meč krále Kazisvěta. Jedna strana meče byla proto upravena tak, aby se Josef Zíma nezranil. Jenže herec ho bohužel zlomil právě ostrou stranou a prořízl si nohavici.

A věděli jste, že představitel krále Kazisvěta Martin Růžek (†77) nikdy předtím nešermoval a meč držel tehdy v ruce vůbec poprvé? Ladin otec, král Hostivít, kterého hrál František Smolík (†81), měl také namále. V jedné scéně ho princezna Lada přišla pozdravit, sehnula se k němu a ostrý hrot její korunky mu málem vypíchl oko.

Kritika se pořádně sekla

Ačkoli film vidělo v kinech úctyhodných šest miliónů diváků, dobová kritika mu dávala co proto. Vytýkala mu těžkopádnost, špatné herecké výkony, přílišnou barevnost i přeslazenost scénáře. Kritika – nekritika, na Princeznu se zlatou hvězdou se rádi podíváme i po 60 letech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám