Hlavní obsah
Článek

Nechce se tomu věřit, ale vždy elegantní a noblesní herečka slaví 74. narozeniny. Hana Maciuchová (†75) vypadá totiž pořád fantasticky a ovládá nejen umění stárnout. Září také na obrazovkách a na divadelních prknech: například teď se s ní můžeme setkávat v inscenaci 4000 dnů na scéně Divadla Ungelt.

Narodila se v roce 1945 ve Šternberku, a ačkoli její rodiče patřili k zaníceným ochotníkům, ona sama o herectví původně neuvažovala. Svou první „divadelní“ roli dokonce oplakala. Ve školce měla hrát Sněhurku, což jí všechny spolužačky záviděly, ale ona z toho byla zoufalá. Nechtěla umřít a dostat pusu od prince. Nakonec uprosila maminku, aby to nějak zařídila, a když ve finále dostala roli trpaslíka Šmudly, byla přešťastná.

Do daleké Prahy se jí nechtělo

Ačkoli zvažovala, že vystuduje angličtinu nebo medicínu, nakonec u ní zvítězila vůně divadelních šminek. Mohl za to tak trochu tatínek. Jako 14leté jí nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou zkoušel s olomouckým divadelním spolkem Mrštík. Na scéně se jí moc líbilo, ale do studia herectví se jí přesto dvakrát nechtělo – už proto, že by musela přesídlit od rodičů do Prahy.

Blažejová – fúrie, nebo světice?

Nakonec se ale na DAMU přihlásila a udělala dobře. Po absolutoriu se její domovskou scénou stalo na 40 let Divadlo na Vinohradech a o dobré role neměla nikdy nouzi. Díky melodickému hlasu se uplatnila také v rozhlase a v dabingu.

Prosadila se i na TV obrazovce. Stačí připomenout Krkonošské pohádky (1974 – 1984), Chalupáře (1975), Ženu za pultem (1977), Nemocnici na kraji města (1977) a z novějších seriálů pak třeba nekonečnou Ulici (2005).

Mnoho lidí si ji ale dodnes spojuje především s postavou žárlivé manželky doktora Arnošta Blažeje z Nemocnice na kraji města. Maciuchová se v jednom rozhlasovém pořadu svěřila, že divácká odezva byla tehdy ohromující. Chodily jí spousty dopisů, ale publikum bylo rozděleno na dva tábory. Jedni jí fandili a radili jí, ať sebere děti a od proutníka uteče, druzí ji osočovali, že skvělému lékaři jen komplikuje život a bylo by záhodno, kdyby šla sama ke všem čertům.

Velkou lásku přervala smrt

Je známo, že hereččinou životní láskou byl kolega Jiří Adamíra (†67). Jejich cesta ke štěstí byla přitom trnitá. Když se s o 19 let starším Adamírou seznámila, byla zadaná a on byl ženatý. Srdci ale neporučíš, a tak se po mnoha peripetiích dali nakonec dohromady. Před oltářem spolu sice nikdy nestanuli, ale žili spolu dvacet let a láskyplný vztah ukončila až hercova smrt - v roce 1993 podlehl rakovině.

Zabojovala a vyhrála

Také Hana Maciuchová má se zákeřnou nemocí vlastní zkušenost - před pár lety ji postihl karcinom prsu. Když se dozvěděla diagnózu, řekla si, že bude bojovat už proto, že stejným typem rakoviny onemocněla před lety i její maminka a ta nad ní vyhrála. A to neměla medicína zdaleka takové možnosti jako dnes. Herečka se s nemocí statečně poprala a porazila ji. I proto se dnes raduje z všedních maličkostí každodenního života. A navíc stárne s takovou grácií, že by se od ní mohly učit i mnohem mladší kolegyně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám