Hlavní obsah
Článek

Moudrý a spravedlivý Krakonoš z Krkonošských pohádek (1974 - 1984), trenér juda ze snímku Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), ale také pomstychtivý soused Bartáček z komedií Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976) a Co je doma, to se počítá, pánové… (1980) – oblíbeného herce máme spojeného především s těmito postavami. František Peterka jich ale během kariéry ztvárnil mnohem víc a vždycky byl nepřehlédnutelný, a to nejen kvůli své výšce 186 cm a vypracované muskulatuře. Byl to prostě velký sympaťák a nebylo snad diváka, který by ho neměl rád.

Nekuřák a jeho rekvizita

Jako pohádkový vládce Krkonoš bodoval u publika napříč generacemi. Však se také Krkonošské pohádky staly v diváckém hlasování ČT nejoblíbenějším ze všech večerníčků. Herec při své laskavé povaze a skromnosti na natáčení určitě vzpomínal jen v dobrém, ale jednoduché rozhodně nebylo. Kvůli vytíženosti herců v divadlech se točilo hlavně v noci a Peterka musel dojíždět z Liberce, kde žil. Kolikrát si ani nestačil koupit nic pořádného k jídlu a musel se spokojit s rohlíkem a sekanou. Jako Krakonoš musel navíc neustále bafat z dýmky, což mu jako nekuřákovi jistě nebylo příjemné.

V divadle zpočátku trpěl

František Peterka (17. 3. 1922 – 25. 11. 2016) se od mládí věnoval atletice a vzpírání a toužil být profesionálním sportovcem. Svému snu věnoval maximum, ale jeho o 10 let starší sestra, která fungovala jako jakási maminčina „prodloužená ruka“, ho přihlásila na Státní konzervatoř. Doporučil jí to učitel kreslení, kterému se líbilo, jak Peterka recituje. „Recitátora“ k jeho velkému překvapení přijali a po absolutoriu získal angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Na jevišti si Peterka zpočátku připadal jako slon v porcelánu a trpěl obrovskou trémou. Přitom se text hlavní postavy dokázal naučit za jediný den, což mu kolegové záviděli. Počátkem 50. let spojil svůj profesní život s Libercem a scéně zdejšího Divadla F. X. Šaldy zůstal věrný čtyřicet let.

Věštkyně trefila i vážný úraz

Herec se o svém soukromém životě a vztazích nikdy nešířil. Zmínil ale, že si v 19 letech nechal hádat z ruky a věštkyně mu předpověděla dvě manželství a dvě děti. Kromě toho mu také řekla, že jednou bude známým a oblíbeným umělcem, ale ve stáří bude mít problémy s nohama, kvůli kterým ho čeká dlouhodobý pobyt v nemocnici. Nechce se tomu věřit, ale předpověď jí vyšla.

Nad vodou ho držel syn Michael

V roce 2001 při jedné z ranních procházek srazilo Františka Peterku auto a rozdrtilo mu nohy. V nemocnici pak strávil tři roky a prodělal čtyři desítky operací. Velkou oporou mu byl tehdy syn Michael: „Já jsem snášel jedině jeho. Syn byl jediná spojitost se životem,“ přiznal Peterka později v pořadu 13. komnata.

Bohužel za několik let přišly další rány osudu – v roce 2013 dostal herec infarkt a později ho postihla i rakovina jazyka. Oblíbený a skromný František Peterka byl dlouho statečný, bojoval, snažil se udržet si pozitivní náhled na život, ale pak už se jen modlil, ať si ho bůh vezme k sobě. V létě 2016 odešel do hospice a v listopadu téhož roku nás navždy opustil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám