Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do diváckých srdcí se Lubomír Lipský zapsal řadou nesmrtelných rolí, mj. jako alchymista „Jamalalicha i paprťála…“ v Císařově pekaři (1951), dále coby učitel George Camel, kterého v parodii Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) pronásledují všude mrtvoly, či jako cirkusový klaun v komedii Šest medvědů s Cibulkou (1972), nebo hamižný vedoucí samoobsluhy Jouza v dětském muzikálu Ať žijí duchové! (1977).

A pochopitelně také řadou „dědkovských“ rolí, které hrál už od středního věku – například dědu Potůčka si v seriálu Tři chlapi v chalupě (1963) střihl ještě před čtyřicítkou.

Jak studoval „dědkovské“ role

Sám Lipský s úsměvem říkával, že při narození mu jedna ze sudiček předpověděla, že už v mládí bude hrát dědky. Hercův dobrý přítel Miroslav Horníček (†84) ale tvrdil, že to bylo hlavně kvůli tomu, že byl už od mládí senilní.

„Měl to být bonmot, ale kdoví,“ zavtipkoval na svůj účet Lipský, který role dědků miloval: „V jedné vesnici u Pelhřimova jsem chodil do hospody na mariáš a skamarádil se s mnoha místními dědky různýho kalibru. Pozoroval jsem je, líbili se mi. On byl každej jinej – ten šišlal, ten zase pajdal, jinej měl záduchu, další nevytáh z pusy fajfku. Takže jsem je v tý hospodě studoval a prostě jsem je vykrad,“ líčil Lipský svou přípravu na role, které se pro něj staly záhy typické.

V této souvislosti nesmíme zapomenout ani na jeho legendárního pana Hlustvisiháka – přitroublého vrátného, který dokázal lidem pořádně ztrpčovat život.

Talent měl v genech

Lubomír Lipský se narodil 19. dubna 1923 v Pelhřimově, kde měl jeho otec cukrárnu, a ve městě vedl také ochotnický divadelní spolek. Není proto divu, že ke kumštu měli blízko i oba jeho mladší bratři. Z Oldřicha (†62) se stal slavný režisér a scenárista, a před kamerou by se nejspíš uplatnil i nejmladší Dalibor, který bohužel zemřel v pouhých 17 letech, kdy ho při koupání v rybníce zabil blesk.

Pronásledovala ho smrt

Popularitu si Lipský získal především jako herec komických rolí a bavič. Život mu ale připravil i jiný scénář. Musel se například dívat do rakve svému milovanému synovi Lubomírovi (†40). Ten se den před Silvestrem roku 1991 vydal ven na procházku, domů se však nevrátil a o pár hodin později ho našli zmrzlého. Také svou ženu Věru, se kterou žil šťastně 54 let, přežil Lipský o bolestných 12 let.

Vitální až do pozdního věku

Herec s výrazným komediálním talentem byl matadorem pražského Divadla ABC, kterému zůstal věrný 65 let. V paměti diváků asi navždy zůstane jeho divadelní kreace v komedii Charleyova teta, kterou si zahrál v pěti stovkách repríz.

Lipský byl aktivní až do pozdního věku a své 90. narozeniny dokonce slavil ve společnosti přátel na divadelních prknech.

V těchto dnech si připomínáme čtvrté výročí jeho úmrtí – Lubomír Lipský zemřel 2. října 2015, kdy ho po prodělaném zápalu plic trápily dýchací potíže. Nakonec ho ale zradilo srdíčko.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám