Hlavní obsah
Článek

Já budu chodit po špičkách, Povídej, Náhrobní kámen, Klaunova zpověď, Co je to láska, Hvězdičko blýskavá – to jsou jen některé z mnoha slavných hitů legendárního „něžného bigbíťáka“ a věčného rebela Petra Nováka.

Oblíbený zpěvák a skladatel, který ve svých písních uplatňoval svůj charakteristický vysoko položený hlas a melancholicky romantický projev, by v pátek 6. září oslavil 74. narozeniny.

K zaujetí publika nepotřeboval žádné mimořádné efekty nebo taneční kreace – jeho vytáhlá hubená postava přitahovala pozornost sama o sobě a hlavně: své songy prožíval Novák pokaždé naplno, jako by je zpíval poprvé.

Zažil raketový start…

Petr Novák se nikdy nepodřizoval konvencím, a tak měl dost divokou pubertu. A protože neuznával ani autority, vyhodili ho krátce před maturitou i z gymnázia.

Neměl žádné vzdělání, ani hudební, přesto měl talent od Pánaboha, a tak začal skládat melodické písničky, k nimž mu psal texty kamarád Ivo Plicka (72). Do všeobecného povědomí se Novák dostal díky populární rozhlasové hitparádě Houpačka, kde se jeho a Plickova píseň Já budu chodit po špičkách držela na špici řadu měsíců.

Kvůli ní se pak dokonce musela změnit pravidla soutěže, protože by tam zřejmě vydržela ještě hodně dlouho. Duo Novák/Plicka v Houpačce později bodovalo i s písněmi Povídej, Náhrobní kámen a Klaunovou zpovědí.

…po kterém následoval strmý pád

Nekonvenční umělec měl úspěch u publika, zato u autorit si naběhl. V roce 1969 totiž na soutěži Bratislavská lyra vyhlásil minutu ticha za Jana Palacha. Byl sice natolik populární, že se ho režim neodvážil zakázat, ale organizátoři ho přestali zvát na koncerty, aby z toho neměli problémy.

A tak ani není divu, že Novák na tom byl počátkem 70. let zdravotně i psychicky bledě. Prožíval první velkou profesní i soukromou krizi. Jeho kapela se pomalu začala rozpadat, protože se nedokázala uživit. V roce 1974 přišla navíc vážná autonehoda, při níž přišel málem o nohu, a měl velké štěstí, že se ji lékařům podařilo zachránit.

Propíjel se k smrti

V roce 1984 se Petr Novák oženil, vzal si jednu z nejkrásnějších hereček tehdejší doby, o sedm let mladší Evu Jakoubkovou (†53). Po třech letech se sice rozvedli, ale bylo to kvůli bytu, který měl Novák v centru Prahy a nechtěl o něj přijít.

I nadále spolu žili na psí knížku a do budoucna plánovali druhou svatbu. Milovali se, ale jejich láska byla zničující a stahovala je na dno. Oba hodně pili, ale zpěvák se začal postupně ztrácet před očima.

Vůbec totiž nejedl: k snídani si dal vodku, k obědu deset a více piv, večer popíjel víno a k tomu během dne vykouřil až 60 cigaret. Nakonec při výšce 190 cm vážil pouhých 60 kg. Není divu, že měl křehké kosti a že to s ním spělo k rychlému konci.

Usnul a už se nevzbudil

Jeho zdravotní stav velmi zhoršovala rozsáhlá trombóza v nohou. Ke konci života už ani nemohl pořádně chodit. Devatenáctého srpna 1997 se vrátil z koncertu v jižních Čechách, ale bylo mu prý tak zle, že už se ani nevypravil do hospody U radnice, kde byl štamgastem.

Odpoledne usnul a už se neprobudil. Příčinou jeho smrti byl srdeční kolaps a celkové vyčerpání organismu. Evu Jakoubkovou partnerova smrt těžce zasáhla, ale k rozumu ji nepřivedla. Naopak, začala pít ještě víc. Také ona odešla předčasně – svou životní lásku přežila o pouhých osm let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám