Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V květnu to bylo devět let, co náhle zemřel zpěvák Petr Muk (†45). A poosmé už proběhne festival Kouřimská skála, kde jeho přátelé, kolegové i rodina včetně vdovy Evy a dcery Noemi uctí jeho památku. Pár dní před koncertem jsme se s oběma setkali.

Už šest let žije Eva s Noemi na svém rodném Slovensku, v Bratislavě má práci, Noemi tam chodí do školy, ale do Prahy stále jezdí za přáteli. "Dostanu se sem několikrát do roka, snažím se brát dceru s sebou, pořád se ještě vídá se spolužáky ze školky. A často jezdíme i do jižních Čech za Petrovou rodinou i jeho dvěma staršími dcerami. A babičkou díky nim ještě nejsem, holky si dávají na čas," odpověděla hned na několik otázek najednou Eva Muková.

Probrali jsme i její psychiku a emoce, jak se vyvíjely po manželově smrti. "Trvalo mi tři roky po Petrově smrti, kdy jsem to vlastně ani nebyla já. Něco se ve mně stalo a byla jsem jakoby za nějakou stěnou nebo zakopaná pod povrchem. Až pak se začne člověk pomalu probouzet a vnímat realitu. Časem jsem se naučila žít s tou dírou v srdci, která se nikdy nezahojí," svěřila.

"Pochopíte, že je to nevratné, a buď můžete být dál smutný a v depresích, anebo se k tomu postavit tak, že dáte šanci životu, který je krátký a krásný, a využijete toho, co je pěkné. Takhle je to vlastně i s tím festivalem Kouřimská skála. První roky, kdy jsem tam jezdila, byly velmi těžké, teď se snažím si to užít, být s těmi skvělými lidmi, s nimiž jsem se díky Petrovi poznala, cítit tu krásnou energii a zavzpomínat si na to, jaký to byl nádherný člověk," pokračovala.

"My ale s dcerou vzpomínáme stále, pouštíme si jeho desky. Noemi dřív mívala radši ty rychlejší písničky, teď přišla na chuť i těm hlubším, melancholičtějším. Záleží na náladě a na momentu. Ale neposloucháme je spolu. Každá si je pustí sama, ale víme o sobě," řekla nám Muková

Ta už se v oblasti šoubyznysu dávno nepohybuje. "Mě s ním spojoval jenom Petr. Musím říct, že mi to takhle vyhovuje víc. Život je anonymnější a pohodovější. A pokud jde o práci, tak jsem právě dokončila takový IT projekt, šlo o portál zahraničních společností, co se týká zaměstnaneckých benefitů," snažila se nám přiblížit svoji profesi.

Zato Noemi, která je na první pohled celý tatínek, kráčí v jeho stopách. Maminka si pochvaluje její vynikající výsledky ve škole, krásně prý i kreslí, zpívá, hraje na klavír, perfektně stříhá videa, výborně píše, a hlavně tančí. Dokonce vozí z moderního tance a jazz dance i medaile z mezinárodních soutěží. "Je multitalentovaná, má široký záběr, takže bude jednou těžké si vybrat, co bude vlastně chtít dělat," míní.

Noemi má ale jasno. "Chci být buď zubařka, nebo pokračovat v tanci," prozradila dívenka, které bude za pár dní třináct. I jí jsme se ostatně zeptali, jak na tatínka vzpomíná, i když byla malinká, když zemřel. "Pamatuju si, jak jsme spolu chodívali do parku nebo se doma honili, jak mi pouštěl písničky nebo jsme spolu hráli na klavír," vybavuje si Noemi, která nyní mluví slovensky. Prý až poslední rok na svoji druhou rodnou řeč přesedlala. Do páté třídy mluvila jenom česky, kromě hodin slovenštiny.

Pokud jde o festival Kouřimská skála, o němž jsme si povídali, proběhne zítra, v sobotu 24. srpna. Areál Kouřimská skála přivítá mnoho známých zpěvaček, zpěváků a kapel, vzpomínajících na spolupráci či přátelství s kolegou Petrem Mukem.

Letos se představí legendy Janek Ledecký a Vašo Patejdl, rocker Petr Kolář nebo písničkář Thom Artway, ale také keltská kytarovka České srdce nebo nové dívčí uskupení Vesna. Večerní blok tradičně obstará Petr Muk Band s řadou hostů, jako je Naďa Válová a Bohouš Josef.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám