Hlavní obsah
Článek

„A teď už jděte všichni do pr***le,“ řekl 8. srpna 1978 Josef Hlinomaz (†63) svým přátelům, se kterými byl na dovolené ve Splitu. Lehl si na gauč, otočil se na bok a ve spánku umřel. Velký svéráz a samorost vždycky kašlal na konvence, a tak pro lidi, kteří ho znali, nebylo jeho rozloučení se světem nijak překvapivé.

Inspirace pro otce Krause

Hlinomaz se nijak nemazal ani s komunisty. Když si ho jednou pozvali na StB a chtěli, aby s nimi spolupracoval, zeptal se jich na rovinu: „Vy jako chcete, abych vám práskal?“ A naoko souhlasil, pouze trval na tom, že chce, aby mu nechali ušít uniformu. Soudruzi okamžitě pochopili, že se obrátili na nesprávného muže.

Hlinomaz je také autorem památné věty: „Proletáři všech zemí, vyližte si p***l!“, kterou ve filmu Pelíšky (1999) vykřikuje z okna otec Kraus v podání Jiřího Kodeta (†67). Hlinomaz, který byl také znamenitým malířem, ji v 60. letech napsal na jeden ze svých obrazů a tvůrci filmu si ji od něj vypůjčili.

Už jste viděli ožralého Husáka?

K jeho nejznámějším rolím patří role „tuplovaného kruťáka“ Grimpa v komedii Limonádový Joe (1964). Určitě si vybavíte scénu, ve které si Grimpo dá cloumáka, a když ho vypije, zakoulí očima a sklenici rozkouše. Byla to dost bolestná zkušenost, sklenka byla sice vyrobena z lisovaného cukru, ale Hlinomazovi přes veškerou opatrnost ošklivě pořezala patro.

Další rolí, která je s ním neodmyslitelně spojena, je zřízenec Arnošt z kliniky dr. Chocholouška ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje (1974). Jeho hereckým parťákem tu byl František Husák (†55), který hodně nasával.

Když se točila scéna u stupňů vítězů, byl Husák tak pod parou, že usnul. A Hlinomaze nenapadlo nic lepšího, než vzít megafon, do kterého vyřvával, ať se jdou všichni podívat na ožralého Husáka. Jak známo, tehdejším prezidentem naší republiky byl Gustáv Husák, a protože soudruzi neměli smysl pro humor, Hlinomazův fórek zaváněl pořádným průšvihem.

Na posezení spucnul klidně celou husu

Oblíbený herec, který se skrýval za věčně zarostlou tváří, výrazem hospodského rváče a drsnou mluvou, se narodil 9. října 1914 v Praze. Hlavní roli sice nikdy nedostal, ale přesto je nezapomenutelný.

Jeho hereckou doménou byly postavy zemitých chlápků i nejrůznějších záporáků, kteří pro slovo nebo čin nejdou nikdy daleko. Hlinomazovy postavy byly tak výrazné a jedinečné proto, že takový byl především on sám.

Kromě herectví měl Josef Hlinomaz i další velkou lásku – malířství. Malujících herců a zpěváků je u nás i ve světě víc než dost, ale on se od nich lišil. Jeho obrazy totiž vysoce oceňovala i odborná kritika. Byl také vyhlášený gurmán, který se rád dobře najedl, a na jídle nikdy nešetřil. Nebyl pro něj problém upéct si a na posezení spořádat celou husu.

Manželku nachytal krátce po svatbě in flagranti

Málokdo z jeho okolí věděl, že byl svého času krátce ženatý. Jenže svou ženu nachytal pár měsíců po svatbě s milencem (a jejím pozdějším manželem) a údajně tenkrát došlo i na facky.

Sice se rozvedli, ale nikdy ji nepřestal milovat, a tak ze svého soka udělal také paroháče – již vdaná exmanželka se stala časem jeho milenkou. Hlinomaz dostal do postele také vdanou Helenu Růžičkovou (†67), ale nakonec si k sobě nastěhoval bývalou milenku Magdu i s jejím manželem.

Hlinomaz vydělával, Magda se starala o chod domácnosti a manžel fungoval jako majordomus. A toto uspořádání prý všem třem náramně vyhovovalo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám