Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Po úspěšné květnové premiéře hry Po konci světa, kterou uvedlo Divadlo Bez zábradlí, se herečka Sarah Haváčová (28) rozhodla k atypickému odpočinku. Na dovolenou nevyrazila jako většina jejích kolegyň chytat bronz k moři, ale do malé vesničky do Tanzanie, kde pracuje jako dobrovolnice v sirotčinci Karibu Nyumbani.

„Strašně dlouho jsem chtěla něco podobného podniknout, takže když se v diáři objevilo pár týdnů volna, neváhala jsem ani chvilku a vyrazila. Mí kamarádi jezdili trhat jahody a vydělali si tak na cesty po celém světě. Já jim vždycky akorát tak záviděla. Mně se totiž kvůli časově náročnému studiu a následné práci v divadlech nepoštěstilo,” říká Sarah, známá mj. ze seriálu Profesor T.

Práce v sirotčinci ji baví, navzdory její náročnosti. „Není to žádný med, vstáváme nejpozději před šestou hodinou, jdeme uklízet nebo si rozdělíme práce v kuchyni. V popisu mé práce je třeba cedit čerstvě nadojené mléko, které také prodávám. Na kontě mám ale také ruční praní, které mě po dvou hodinách naprosto vyčerpalo,” vyprávěla.

Pomáhá ale i s výukou místních dětí. „Ve škole asistuji učitelům a pomáhám, s čím je potřeba. Učila jsem tedy už matiku, kreslení nebo angličtinu. Školství je vůbec kapitola sama o sobě… Způsob výuky není zdaleka na takové úrovni jako u nás. Děti třeba nemají učebnice nebo pomůcky,” uvedla.

„Celá tahle zkušenost je neskutečně intenzivní. Jsem toho plná a nedokážu popsat pár slovy, co to v tuto chvíli pro mě znamená. Každopádně mým cílem je podpořit dívku Huru, které je dvacet let, umí dobře anglicky, což není na místní standardy vůbec běžné, a která si přeje vystudovat vysokou školu. Ráda bych jí pomohla tento pro někoho lehce dosažitelný cíl zrealizovat,” říká Sarah, kterou po návratu čekají další reprízy zmíněné hry, v níž účinkuje spolu s Karlem Heřmánkem ml., hraje psychicky týranou Luisu.

Nejbližší představení je naplánováno na 19. září. Ještě předtím, 13. září, proběhne v Divadle Bez zábradlí premiéra očekávané světově úspěšné inscenace Hra, která se zvrtla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám