Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V 70. letech patřila mezi naše nejpůvabnější herečky. Je proto s podivem, že navzdory pohledné tváři a nesporným hereckým kvalitám filmaři Janu Preissovou (71) spíš opomíjeli – mnohem víc příležitostí jí nabídla televize.

Velkou pozornost na sebe přitom strhla hned v prvním celovečerním filmu, ve kterém se objevila ještě jako studentka DAMU. V poetické komedii Rozmarné léto (1967) ztvárnila křehkou provazochodkyni Annu, jejímuž kouzlu podlehne celé mužské osazenstvo vesnice.

Od té doby hrála jen v několika celovečerních filmech, přičemž větší příležitost dostala až v roce 1994 v historickém dramatu Řád. Letos v listopadu přijde do kin snímek Ženská na vrcholu, kde ji uvidíme v roli starostlivé babičky Janinky, jejímž filmovým manželem je Bolek Polívka (74).

Co má společného s Annou

Do diváckých srdcí se Jana Preissová zapsala především jako maminka malého Vašíka v podání Tomáše Holého (†21) v TV komediích Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Na rozdíl od své postavy ale Preissová umí lyžovat, ani jí nevadí jízda na kole. A nemá ani problémy s mravenci, pavouky či jinou havětí. S Annou ji spojuje něco jiného – i ona v dětství snila o dráze baletky.

Jenže ve čtvrté třídě onemocněla, rok nemohla tančit a se svým snem se musela rozloučit. A ještě jednu věc mají společnou: také Jana Preissová ráda zavařuje stejně jako její postava.

Přijetí na DAMU oplakala

Herečka se narodila 7. února 1948 v Plzni, vyrůstala ale v Rokycanech, kde také vystudovala gymnázium. Uvažovala, že se po něm přihlásí na medicínu nebo archeologii, lákala ji i kariéra letušky, ale nakonec se rozhodla pro DAMU.

„Když přišla pošta se zprávou, že jsem byla u zkoušek úspěšná, ležela jsem zrovna nemocná na kanapi, a místo abychom se s maminkou radovaly, moje přijetí jsme oplakaly. Vůbec jsem si v tom okamžiku neuměla představit, jak budu v Praze žít, a maminka zjevně také ne," zavzpomínala Preissová, která po absolutoriu hrála dvacet let v Divadle Na zábradlí, a v roce 1990 se stala členkou činohry Národního divadla.

Obraceli každou korunu

S manželem Viktorem Preissem (72) se seznámila na schodech divadelní fakulty. Slovo dalo slovo, přeskočila jiskra a ve čtvrtém ročníku DAMU se ze slečny Drchalové stala paní Preissová.

Mladí manželé žili zpočátku velmi skromně a živili se hlavně těstovinami. Mají spolu dva syny - Martin je dnes také hercem a Jan se živí jako počítačový grafik – a jsou prarodiči čtyř vnoučat.

Manželství ustálo všechny krize

Pár, který letos slaví zlatou svatbu, patří k nejstabilnějším v českém šoubyznysu. Je to díky tomu, že jejich vztah obstál i v nejtěžších chvílích.

Oba manželé si byli oporou v roce 2014, kdy se jejich starší syn pokusil o sebevraždu. Jana Preissová překonala v 80. letech i mužovu nevěru. Podle ní záleží především na ženě, jak se k řešení krize postaví. Nicméně v manželství je podle herečky důležité i to, aby si oba partneři měli pořád o čem povídat a aby se spolu uměli smát.

Reklama

Další články

Načítám