Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V těchto dnech probíhá v Praze natáčení nového česko-švýcarského filmu Ztraceni v Ráji. Hlavní role se po boku Hany Vagnerové (41) zhostí Dominique Jann. Švýcarský herec bude muset v komediální road-movie mluvit také česky.

„Je to pro mě velká výzva pracovat na prvním celovečerním filmu ve dvou jazycích a v rámci dvou zemí a kultur,” nechal se slyšet úspěšný švýcarský herec, který u nás natáčel vůbec poprvé.

„Předtím jsem v České republice nikdy nepracoval, protože nemluvím česky. Naučil jsem se jen své repliky a snažím se dostat do pocitů tohoto jazyka,” říká Dominique. Ten hraje ve filmu třicátníka Evžena, který se odstěhoval ze Švýcarska do Česka, aby tak utekl od povinností a začal si plnit své sny.

Herec se musel kvůli natáčení naučit několik replik česky. „Učil jsem se společně se svým švýcarským kamarádem, který mluví česky. Možná to byl trošku líný učitel. Pořád mi jen opakoval: ’Všechno bude, všechno bude.’ Na place jsem musel pilovat rozdíly. Během natáčení musím něco zopakovat někdy i stokrát a na konci dne jsem vyřízený. Ze začátku jsem s tím bojoval, ale poslední dny je to lepší a lepší,” říká Dominique, který je nositel švýcarské filmové ceny QUARTZ za hlavní roli ve filmu Luftbusiness.

Během natáčení stihl Jann zažít v Praze i dost legrace. „Bydlím tady na Žižkově. V domě, kde bydlím, je restaurace, bar, party místo. Hodně jsem toho zažil z tohoto pohledu. Díky práci jsem navštívil mnoho lokací a viděl hodně částí Prahy,” říká herec, který si ve filmu zahraje s Hankou Vagnerovou.

Debutující režisérka Fiona Ziegler se snažila najít hlubší smysl filmu. „Mým cílem, a i smyslem tohoto filmu, je vytvořit most mezi těmito dvěma zeměmi. Ty jsou historicky propojeny už od doby, kdy se Švýcarsko stalo domovem tisíců emigrantů z Československa po srpnové okupaci,“ vysvětluje režisérka Fiona Ziegler a dodává:

„Evženův sice nedokonalý, ale o to svobodnější bohémský život v Praze se ve filmu střetává s perfekcionismem a všudypřítomným společenským tlakem ve Švýcarsku, což vytváří dost humorné a absurdní situace, které ale zároveň obsahují i sociální kritiku.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám