Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zatímco její kolegyně Kamila Magálová si zahrála s "bohem", tedy Karlem Gottem (†80), v pohádce Když draka bolí hlava, Emília Vášáryová má v nové zimní romantické komedii Šťastný nový rok za partnera prezidenta. Nikoli ovšem hlavu státu, ale karlovarského filmového festivalu - Jiřího Bartošku (77).

"Bylo to pro mě překvapení, že tu roli bude hrát Jiří Bartoška. A druhé příjemné překvapení bylo, že tento rok, když jsme natáčeli, byly Tatry pod sněhem. Tatry miluju, jezdíme tam vždycky na Vánoce. Nikdy nejsem doma, nikdy se nedíváme na pohádky, ale s celou rodinou chodíme na procházky nebo sáňkujeme. Ale posledních šest nebo sedm let vůbec žádný sníh nebyl, tak to byla krásná náhoda, že zrovna filmaři měli štěstí a nasněžilo," vzpomínala Vášáryová na natáčení snímku, který by měl být v kinech uveden právě na Vánoce.

Svojí obsáhlou odpovědí nám trochu vzala vítr z plachet. Chtěli jsme se totiž herečky zeptat, jaké vánoční filmy má sama ráda. "Na televizi se doma nedíváme a moje děti nikdy neviděly žádné pohádky. Teď mi to vyčítala i snacha, že můj syn vůbec pohádky nezná. Podle mě je pro děti lepší být venku, a zrovna na Štědrý večer je vždy nejkrásnější obloha. Nevidím důvod, proč sedět u televize," míní herečka.

Televizi ovšem doma má. "Večer se dívám na ČT Art, to je můj oblíbený program. Když přijdu z představení, dívám se na kulturu, kterou vysílají od půl dvanácté, a v půl jedné jdu spát. To je můj režim," vyprávěla.

Ve filmu Šťastný nový rok bude hrát slovensky, ale s češtinou nemá problém, zahrála si ve spoustě českých filmů včetně legendární Pelíšků, kde byla partnerkou Jiřího Kodeta, nebo v Nestydovi, kde jí sekundoval Jiří Macháček.

Vášáryová s Jiřím Kodetem a Kristýnou Novákovou ve filmu Pelíšky

"Hrát v češtině je ale pro mě daleko těžší než třeba v angličtině nebo v němčině. Ty jazyky jsou tolik příbuzné, že když má člověk těžší roli jako například v Horem pádem, kde jsem měla velké monology, tak to jsem se připravovala půl roku," svěřila.

"V Česku hraju 22 let slovensky divadlo. Na zábradlí, v Činoherním klubu, v Kolowratu, v Národním divadle, ve Studiu DVA i na Shakespearovských slavnostech v Romeovi a Julii jsem hrála chůvu slovensky a nikdo si nestěžoval, že mi nerozumí," poukázala ještě herečka, která nás pozvala i na Týden slovenského divadla právě ve Studiu DVA koncem prázdnin.

Reklama

Další články

Načítám