Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečka Štěpánka Fingerhutová (23), kterou diváci znají ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 coby psychopatku Šárku či z komedií Dvojníci a Bajkeři, promluvila o hodně citlivém tématu.

V minulosti bojovala a anorexií a bulimií, a teď se o těžkém životním období podrobně rozepsala.

„Boj s poruchami příjmu potravy není nic, co se dá vybojovat. Je to o nastavení mysli. Aspoň tak to vnímám já. Po zkušenosti s anorexií a bulimií jsem věděla, že se musím srovnat, jinak se budu točit v bludném kruhu a jednou porucha příjmu potravy zase přijde. Ale teď už vím, že jsem za tím. Víc než dva roky jím, co chci, jídlo si nevyčítám a jenom užívám,“ svěřila na sociální síti herečka, která si stanovila několik pravidel.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Děkuju za krásné ohlasy k včerejšímu postu. Už sepisuju další příspěvek a zatím odpovím rychle na některé otázky a reakce takhle hromadně. 1. “Jak jsi to překonala? Jak dlouho trval jojo efekt?” Sama. Vůlí. Slušný jojo efekt můžete vidět, když se podíváte na film Dvojníci. V té době jsem se začla srovnávat. Trvalo to zhruba půl roku. Ale furt je to lepší než moje váha na maturitním plese, kdy jsem si zapošívala xs šaty. 2. Reakce “Vykrmím tě” “jen papej” “prosímtě co blbneš?” Mně už je to fuk, jsem za tím. Ale chci vás upozornit... pokud cokoliv takového řeknete anoretičce, je to spíš k horšímu než lepšímu. Napište radši “jsi statečná, že to zvládáš” “drž se” “ jsem tu pro tebe” “chceš si promluvit? 3. “Není to vidět!”. Není, díky bohu. Jsem za tím. Většinu fotek jsem pak smazala, protože jsem se na sebe v tom stavu nechtěla koukat a vzpomínat. A nechtěla jsem ukazovat “motivační” fotky holkám (i klukům) co mají PPP, protože přesně tak to chodí. Že hledají na internetu inspiraci. 4.”Jak můžu pomoct kamarádce?” Mluvte s ní, buďte jí oporou, informujte se. Nenuťte jí jíst, ale snažte se jí dovést k odborné pomoci, motivovat. Terapie, léčebna, taky spolek www.anabelle.cz Na cokoliv, co vás zajímá se ptejte. Odpovím v komentáři nebo to dám do dalšího postu.

Příspěvek sdílený Štěpánka Fingerhutová (@fingee), Čen 27, 2019 v 5:09 PDT

Neváží se, neřeší jídlem své problémy, nehladoví a nevyčítá si, když sní něco nezdravého.

„A jsem hrozně ráda za svoji postavu. Je už dva roky dost stejná, necvičím, ale hýbu se dost v práci a nepiju alkohol. A cítím se v plavkách dobře, sebevědomě. Jsem na sebe pyšná a šťastná, že netrávím spoustu času zabýváním se dietami a vyčítáním si jídla. Přitom je to tak logické, jak má to tělo přijmout potravu, když váš mozek říká, že ji nechce?“ ptala se herečka, která zároveň vyzvala své fanoušky, aby se jí na cokoliv okolo poruchy příjmu potravy zeptali. A spoustě holek tím pomohla.

Reklama

Další články

Načítám