Hlavní obsah
Článek

Hvězda 70. let Miluška Voborníková (69) nosila nejkratší minisukně a muži po ní bláznili. Kdykoliv se objevila na prknech Divadla Semafor, mužské publikum zatajilo dech.

Okatá tmavovlasá slečna s krásnýma dlouhýma nohama a v „proklatě“ krátkých minisukních byla zkrátka pastvou pro každé mužské oko.

A protože v Semaforu se to talenty jen hemžilo, nepředváděla jen hezkou tvářičku – Miluška Voborníková uměla navíc i zpívat. Její největší hity Gimi det ding, Já tančím před tvými dveřmi, Líbej mě víc, Baletka Lenka nebo V Čibu je bál, si pamětníci notují dodnes.

Krásná semaforská „girl“

Narodila se 25. prosince 1949 v Mladé Boleslavi, kde také v roce 1967 odmaturovala na střední zdravotnické škole. Odmalička ji sice bavil balet, ale nakonec ji zlákal zpěv. V roce 1968 se zúčastnila konkurzu do Divadla Semafor a uspěla.

Na této prestižní scéně pak působila v obou tehdejších uměleckých skupinách. I proto se kapitoly její pěvecké dráhy vyvíjely odlišně - zatímco ve spolupráci s Jiřím Suchým (87) a Jiřím Šlitrem (†45) převažovaly jejich autorské písně, ve skupině Miloslava Šimka (†63) a Jiřího Grossmanna (†30) zpívala převzaté zahraniční melodie, okořeněné Grossmannovými vtipnými vstupy.

Okouzlila i na stříbrném plátně

Její fotogenická tvář ji přivedla i před filmovou a televizní kameru. Objevila se mj. ve snímcích Jsem nebe (1970), Ženy v ofsajdu (1971), Půlnoční kolona (1972) či Hodinářova svatební cesta korálovým mořem (1980). Větší roli dostala v TV dramatu Lev je v ulicích (1972), kde hrála po boku Vladimíra Menšíka (†58).

Anděl strážný měl napilno

Stačilo málo, a na Milušku by nám zůstaly jen vzpomínky. V 26 letech přežila vážnou dopravní nehodu, při které doslova utekla hrobníkovi z lopaty. Následky má trvalé – utrpěla četná zranění včetně prasklé lebky a přestala slyšet na pravé ucho.

S handicapem se ale vyrovnala nadmíru úspěšně. Telefon přikládá ke zdravému uchu a množství jizev, které jí zůstaly po zranění hlavy, může naštěstí zakrývat dlouhými hustými vlasy.

Právě proto si svou kštici nenechala nikdy ostříhat. Rozhodně nechce být ve svém věku považována za „lolitku“ či nějakého diblíka, který se snaží zastavit čas - tohle je prostě nutnost.

„Od té doby jsem padlá na hlavu, ale současně se mi rozsvítilo a umím rozlišit podstatné od nepodstatného i dobré od zlého,“ prohlásila kdysi v jednom rozhovoru.

Kariéra po manželově boku

V roce 1972 začala spolupracovat se zpěvákem Petrem Spáleným (75) a jeho skupinou Apollobeat. Mezi ní a majitelem nejhlubšího basu na naší hudební scéně to po čase zajiskřilo.

Spálený byl ale tehdy ženatý s Pavlínou Filipovskou (78), se kterou měl dvě dcery. Manželka mu randění s Voborníkovou nějaký čas tolerovala, ale pak jí došla trpělivost a zažádala o rozvod.

Tím se Spálenému uvolnily ruce a on mohl svůj vztah s půvabnou zpěvačkou legalizovat. V roce 1981 se jim narodila dcera Barbora a láska jim vydržela dodnes. I když nevyprodávají arény, stále vystupují po celé republice.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám