Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V Pelíškách sehrál naprosto fenomenálně roli cholerického otce Krause. Režisér Hřebejk přitom Jiřího Kodeta (†67) původně obsadit nechtěl!

Oblíbený herec o sobě prohlašoval, že je kavárenský povaleč s vidlemi, ale do diváckých srdcí se zapsal spíš jako elegantní aristokrat a bohém. Naproti tomu lidé, kteří ho znali osobně, o něm tvrdili, že je to cholerik a velký svéráz se sarkastickým humorem.

Měl být žokejem

Jiří Kodet pocházel ze slavné herecké dynastie. Byl pravnukem Vendelína Budila a narodil se 6. prosince 1937 herečce Národního divadla Jiřině Steimarové (†91) a sochaři Janu Kodetovi (†64).

Matka se později provdala za automobilového závodníka Jiřího Juhana (†89), který v roce 1951 emigroval, a tak následovalo v té době nevyhnutelné – Steimarovou vyhodili z divadla a Jiřího z gymnázia. Proto se šel vyučit žokejem do Kladrub, ale stejně pošilhával po herectví. A nakonec se na třetí pokus dostal na DAMU. Školu sice dokončil, ale diplom nezískal, protože nedostal zápočet z ruštiny.

Kuriózní herecká „škatulka“

Od roku 1965 byl Jiří Kodet téměř čtvrtstoletí v angažmá v pražském Činoherním klubu. V roce 1990 se stal členem činohry Národního divadla – scény, na kterou předtím odmítal vstoupit kvůli matčinu vyhazovu.

V 70. a 80. letech se objevil také v řadě filmů, ale dostával jen štěky. Za normalizace nebyl totiž v hereckém rejstříku veden podle typu jako ostatní kolegové… Stálo v něm, že smí hrát jen malé a záporné role. Sám ale říkal, že se „z každého syčáka snažil udělat lidskou bytost“.

Role, která mu sedla jako ulitá

Filmoví a televizní diváci mají Jiřího Kodeta spojeného především s postavou cholerického otce Krause z Pelíšků (1999). Za svůj brilantní výkon byl také právem oceněn Českým lvem.

Zajímavé je, že režisér Jan Hřebejk (51) Kodeta původně obsadit nechtěl. V roce 1992 s ním točil TV film Dobročinný večírek a spolupráce s ním mu nesedla. „Já jsem ho měl za herce, který je trošku nekolegiální, protože byl při natáčení často vzteklý,“ řekl režisér.

„Loučili jsme se, že už spolu nikdy dělat nebudeme. Ale pak jsem čím dál tím víc zjišťoval, že role Jindřicha Krause je pro něj jako dělaná. Nabídl jsem mu to, jezdil za ním na Točnou a zjišťoval jsem, že ta role bude víc než nějaký úkol.“

Legendární scéna v Pelíškách: Noky versus knedlíčky

Všichni diváci dnes dobře vědí, že to bylo šťastné rozhodnutí. Mimochodem, Jiří Kodet se také zasloužil o název filmu Pelíšky. Během natáčení šlo jen o pracovní název, který se ale nelíbil ani režisérovi, ani autorovi knižní předlohy Petru Šabachovi (†66).

Jiří Kodet to ale nechápal a jednou zmínil, že právě takhle říkají s manželkou Soňou svému domovu. A název, který krásně vystihl laskavé pojetí celého filmu, se pak bez problémů ujal.

Scéna jako z Pelíšků

Stejně vzteklý jako otec Kraus býval Kodet i v soukromí. Jeho první žena Renáta, se kterou má dceru Karolinu, by asi mohla vyprávět. Jednou prý vzteky vyhodil z okna pekáč se srnčí pečení, protože k ní nestihla udělat knedlíky.

S druhou ženou Soňou měl syna Iana (43) a dceru Barboru (48), dnes také známou herečku. Ke stáru ho postihly nejrůznější zdravotní potíže. Vše začalo mozkovou příhodou, ze které se ale dostal. Spouštěcím mechanismem vážných problémů byla zlomenina krčku a endoprotéza, kterou jeho tělo nepřijalo. Po opakovaných operacích trpěl bolestmi a nakonec na vše rezignoval. Boj o život vzdal 25. června 2005.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám