Hlavní obsah
Článek

Jiřina Jirásková (†81) si šla vždy tvrdě a nekompromisně za svým a bylo těžké s ní vyjít. U diváků byla díky četným komediálním rolím oblíbená, ale řada lidí z branže ji moc nemusela.

Urazila Trošku i Brzobohatého

Svého času podrazila například režiséra Zdeňka Trošku (70), který jí pomohl zpátky před kameru v době, kdy měla od komunistů stopku. V roce 1983 ji obsadil ji do své komedie Slunce, seno, jahody, jenže když se mělo v roce 1990 točit Slunce, seno, erotika, vyjádřila se ve smyslu, že ve „fekálních“ komediích hrát nehodlá. Nakonec ji musel celý štáb „ukecávat“, aby se zúčastnila aspoň tří natáčecích dnů.

Ani jako ředitelka Divadla na Vinohradech se nechovala zrovna v rukavičkách. Ze scény vyštípala například kolegu Radka Brzobohatého (†79) s tím, že pro něj nejsou role. Než si Brzobohatý stačil z divadla odnést věci, nechala prý odvrtat zámek z jeho skříňky a vše mu poslala v igelitové tašce…

Romantické hrdinky k ní nepasovaly

Na divadelních prknech ztvárňovala obvykle velké charakterní role, přičemž největší devízou jejího hereckého projevu byl ironický až chladný hlas a bohatá mimika. Na romantické hrdinky neměla podle svých slov postavu ani naturel. Televizní diváci ji mají spojenou především s postavou Hany Bornové ze seriálu Sňatky z rozumu (1968), ti filmoví si ji zase pamatují jako afektovanou Marcelu z komedie Světáci (1969), dobrosrdečnou zdravotní sestřičku Babi z filmu Sestřičky (1983) či jako workoholickou primářku Venclovskou z dramatu Fany (1995).

„Bróďa“ ze svatby vycouval

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze a vyrůstala jako hýčkaný jedináček. Možná i proto měla tak komplikovanou povahu a chtěla, aby bylo vždy po jejím. O přízeň opačného pohlaví neměla nikdy nouzi, ale trvalo poměrně dlouho, než našla toho pravého. Muže běžných profesí byste mezi jejími milenci hledali marně: „Mamička chtěla architekta nebo lékaře, ale mě balili jen herci a režiséři,“ uvedla herečka v knize Jen to klidně napište!, která vyšla v roce 2013.

Jednou z jejích prvních lásek byl ještě v době studií na DAMU režisér Miloš Forman (†86). Jejím dalším partnerem byl Vlastimil Brodský (†81), kterého si měla dokonce brát, jenže ženich těsně před obřadem z manželství vycouval. Vymluvil se na nemocnou babičku. Jirásková jeho kopačky vzala sice navenek s nadhledem, ale podle kolegů se jí to velice dotklo, protože na odmítnutí nebyla zvyklá.

Manžela podvedla s partnerem své kamarádky

V roce 1953 se provdala za kolegu Jiřího Pleskota (†75), kterého ale záhy podvedla s Jiřím Valou (†76). Mimochodem, ten v té době žil s její nejlepší kamarádkou Jiřinou Švorcovou (†83), takže vlastně ublížila dvěma nejbližším lidem. Vztah navíc nezůstal bez následků, a tak musela nakonec na potrat, přičemž celé drama vyvrcholilo v roce 1955 bouřlivým rozvodem.

Jejím půvabům neodolali ani herec a režisér Miroslav Macháček (†68), kolega Josef Kemr (†72) či režisér Jiří Krejčík (†95). Macháček nesl rozchod hodně těžce a s Jiráskovou 30 let nemluvil.

Jak to bylo s Podskalským

Spřízněnou duši našla až na konci 60. let v osobě režiséra Zdeňka Podskalského (†70).  Přestože o něm až do své smrti mluvila jako o muži svého života, jako partneři spolu nikdy nežili. On bydlel na Malé Straně, ona na Vinohradech, a také na jeho chalupě v Malenicích měli každý svůj pokoj. Po jeho smrti do svého života už žádného muže nevpustila a žila sama. Společnost jí dělali francouzští buldočci a nejbližší kamarádky. Postupem času čelila řadě vážných nemocí a 7. ledna 2013 svůj boj prohrála. Podskalského přežila téměř o 20 let.

Reklama

Další články

Načítám