Hlavní obsah
Článek

Jedna z nejkrásnějších českých hereček zahájila svou kariéru v 50. letech, kdy se půvab a smyslnost příliš nehodily „do krámu“. Ostatně, umíte si Irenu Kačírkovou, která vždy vypadala jako dáma z vyšší společnosti, představit jako nějakou uvědomělou soustružnici? Herečka byla proto obsazována převážně do rolí nejrůznějších povrchních paniček a svůdnic, což se jí ale časem zajídalo.

A stejně jako na role neměla štěstí ani na muže. Provdala se jen jednou za filmového scenáristu Josefa Aloise Novotného (†87). Manželství, ze kterého vzešla dcera Kristina (*1952), vydrželo ale pouhé čtyři roky, a ztroskotaly i všechny její další vztahy, ať už s Jiřím Šlitrem (†45), režisérem Ladislavem Rychmanem (†84) či s kolegou Václavem Voskou (†63).

Promenádu v plavkách zvládla na výbornou

Osud jí do vínku nadělil dobré karty – narodila se 24. března 1925 v Praze do bohaté rodiny, dostalo se jí perfektního vzdělání, byla inteligentní, krásná a měla talent. Vyrůstala v Ostravě, kde studovala reálné gymnázium. Tehdy ale dospěla k rozhodnutí, že se stane herečkou a rodiče ji v tom podpořili. Slečna Kačírková zaujala okamžitě už při přijímacích zkouškách na pražskou konzervatoř v roce 1945. Herec Ladislav Pešek (†79), který tehdy zasedal v komisi, si na ni vymyslel, aby předvedla promenádu v plavkách. A ona bez ostychu odhodila župánek, prošla se ladným krokem modelky a Pešek i celá komise z ní byli doslova paf.

Zářila ve filmu i v divadle

Z jejích nejznámějších filmových postav můžeme jmenovat například princeznu Drahomíru v pohádce Byl jednou jeden král (1954), profesorku „Janu Ámosu“ v muzikálu Starci na chmelu (1964), nebo Perchtu z Borštejna v komedii Bílá paní (1965), což byla jedna z mála jejích titulních rolí. První divadelní angažmá získala Kačírková v Realistickém divadle v Praze, kde odehrála jednu sezónu. V roce 1950 se stala členkou Městských divadel pražských, kde působila až do poloviny 80. let. Za 36 let herecké kariéry ztvárnila na stovku divadelních postav.

Provázela i slavného Gérarda Philipa

Své jazykové znalosti, hereckou kulturu projevu a v neposlední řadě i osobní půvab dokázala Irena Kačírková uplatnit i v jiných sférách - třeba jako průvodkyně v TV jazykovém kurzu Hovoříme francouzsky, anebo v exportních programech Laterny magiky. Díky francouzštině se seznámila i s legendárním hercem Gérardem Philipem (†36), který v roce 1955 přijel hostovat do Československa, a Kačírková mu tlumočila. Spekulovalo se, že s ním měla poměr, ale pokud ano, své tajemství si oba odnesli do hrobu.

Předpověděla si, na co umře

Přátelé na ni prozradili, že nikdy nevycházela ven nenalíčená, a kdykoli jí zbyly nějaké peníze, koupila si elegantní oblečení. Stejně tak k herečce patřily cigarety, které zřejmě urychlily i její odchod ze světa. A podobně jako kolegyně Karolina Slunéčková (†49) si také Irena Kačírková předpověděla svoji smrt. Ve čtyřiceti letech prohlásila, že jednou zemře na rakovinu a ještě bude mít infarkty. Obojí se bohužel vyplnilo. Krásná herečka zemřela 26. října 1985.

Reklama

Další články

Načítám